Referans mektubu nedir nasıl yazılır ? NE İÇİN KULLANILIR ? NASIL YAZILIR ? KİMLERDEN İSTENİR ? YAPILAN EN YAYGIN HATALAR NELERDİR ?
Öncelikle yurt dışında eğitim veya çalışma hayatı düşünenlerin karşılarına çıkacak en büyük sorulardan birisini cevaplayarak başlamak istiyorum. Referans mektubu nedir,kimlerden alınır ve ne için kullanılır ?
Referans mektubu nedir ?
Başlıklar
Referans mektubunun bir diğer bilinen adı tavsiye mektubudur. Bu tür mektupların amacı sizleri tanıyan bir kişi veya kurumun başka bir kişi veya kuruma sizi tanıtmasıdır. Referans mektupları, işverenler, akademik kurumlar ve başka çeşitli kuruluşlar tarafından istenmekte ve başvuru ve kabul sürecinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır.
Referans mektubu ne amaçla kullanılır ?
Genellikle bu mektuplarda gözetilen amaç kişinin başvurduğu pozisyonla ilgili geçmiş deneyimleri, eğitim derecesi, yetenek ve niteliklerini ön plana çıkarmaktır. Aynı zamanda bu mektupları kimden aldığınız da çok önem taşır. Doğru kişiden aldığınız referans mektupları sizi her zaman bir adım öne atar.
Referans mektubu nasıl düzenlenmeli ?
Referans mektubunda özellikle vurgulanması gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar :
1.Başlık ve Tarih: Referans mektubunun üst kısmında tarih ve altında başlık belirtilmelidir.
2.Hitap: Mektubun başlangıcında, alıcının ismi veya unvanıyla hitap edilmelidir.
3.Giriş Paragrafı: Bu kısımda referans olan kişinin bahsettiği kişiyi nereden tanıdığı, hangi işlerde beraber çalıştıkları vs. gibi sorulara cevap verilir.
4.Esas Paragraf (Gövde Paragrafı): Bu paragrafta kişinin yetenek ve başarıları, daha önce yaptığı projeler, kişinin mesleki ve kişisel nitelikleri belirtilmelidir. Burada püf nokta, sadece niteliklerin belirtilmesinin yanı sıra beraber hangi işleri yaptıklarının, kişinin kişisel veya mesleki gelişiminin örnek ve somut olaylarla gösterilmesinin kişinin niteliklerini desteklemek için kullanılabilinecek olmasıdır.
5.Sonuç Paragrafı: Mektubun son kısmında referans veren, referans olduğu kişi için karşı tarafın kendisine ulaşabileceğini ve ekstra sorularını cevaplandırabileceğini belirtmeli ve iletişim bilgilerini paylaşmalıdır. Bu kısım referans verenin bahsettiği kişiye olan güvenini vurgulayacak ve o kişinin gelecekteki işlerine de bir nevi kefil olacağını anlatacaktır.
6.İmza: Mektubun en sonunda referans veren kişinin imzası yer almalıdır. Kişi istediği takdirde imzasının altında ad ve unvanını da belirtebilir.
Referans mektubu yazarken nelere dikkat edilmeli ?
Referans mektubu, gelecekteki iş ve eğitim kariyerinizde sizin başlangıç noktanız olacaktır. Bu bakımdan kendinizi sizi tanımayan insanlara karşı ne kadar iyi tanıtabilirseniz bu sizin o kadar çok yararınıza olacaktır. Bu yüzden atmamanız gereken adımlardan ilki ve en önemlisi hazır şablon kullanmaktır. Ancak fikir edinmek açısında daha önce hazırlanmış referans mektupları örneklerine göz gezdirmeniz mutlaka faydalı olacaktır. Bunun dışında aşağıda belirtteceğim iki hususu da gözden kaçırmamanızı tavsiye ederim
- Tarafsızlık ve Doğruluk: Mektup, tarafsız ve doğru bilgiler eşliğinde yazılmış olmalıdır. Mektubu yazarken gereksiz bilgilerden kaçınılmalı ve eksiksiz ve doğru bilgilere yer verilmelidir.
- Dil Kullanımı: Referans mektubu başvurduğunuz bir pozisyon için isteniyorsa (iş ile ilgiliyse) profesyonel ve resmi bir şekilde yazılmalıdır. Aynı şekilde mektup eğitim, burs veya başka akademik durumlar için talep ediliyorsa mektubun akademik dilde yazılmış olmasına ve herhangi imla ve dilbilgisi hatalarına yer verilmemesine dikkat edilmelidir.
Referans mektubunun ne olduğunu ve nasıl yazılacağını öğrendik. Şimdi ise hazırlık aşamasına geçmeli ve mektubu kimlerin yazabileceğine ve kimlerden talep edilmesi gerektiğine dair bir fikir oluşturmamız gerekmektedir.
Referans mektubu kimden istenir ?
Öncelikle, daha önce de belirttiğim gibi referans mektubu hem akademik hayatınızda hem profesyonel hayatınızda mutlaka kullanacağınız bir belgedir. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere, mektubun hangi kurum veya kuruluştan istendiğine göre kimlerden talep edilebileceği hususu da değişkenlik göstermektedir. Örneğin, yüksek lisans başvurusu için referans mektubu hazırlıyorsanız, mektubu lisans eğitiminiz boyunca size destek veren veya birlikte proje vs. yaptığınız hocalarınızdan istemeniz faydalı olacakken, profesyonel hayatınızda daha önceki deneyimlerinizi gerçekleştirdiğiniz kurumlardan, staj yaptığınız kuruluşlardan vs. istemeniz daha iyi ve faydalı olacaktır.
Referans mektubu uzunluğu ne kadar olmalıdır ?
Referans mektuplarının, bir nevi geçici kimlik rolünü üstlendiğini de söyleyebiliriz. Aslında referans mektubunun uzunluğu konusunda genel bir kural yoktur. Ancak, genellikle 1 veya 1.5 sayfadan uzun olmaması önerilir. Sebebi ise uzun mektupların bazen dikkat dağıtıcı olabileceği ve bahsedilen pozisyon veya akademik kademe için gerekli olmayan bilgiler içerebilmesidir.
İster akademik ister profesyonel hayatta nasıl ki kendimizi tanıtırken gereksiz ayrıntı ve detayları paylaşmaktan uzak duruyorsak bu mektuplarda da uzun, gereksiz ve belirgin olmayan detaylardan kaçınmamız daha iyi olacaktır. Bunun yanı sıra mektupların sizin hakkınızda yeterli bilgi sağlamayabileceğini de göz önünde bulundurarak çok kısa olmamasına da dikkat edilmelidir.
Bugün sizlere bahsetmek istediğim son husus ise, referans mektubu yazılırken yapılan en yaygın hatalardır.
Referans mektubu nedir nasıl yazılır ?
Referans mektubu yazarken yapılan en yaygın hatalar nelerdir ?
Aslında yazının neredeyse her kısmında kaçınmanız gereken noktalar bahsettim fakat tek bir bölümde toparlayacak olursak, referans mektubu yazarken yapılan en yaygın hatalar şunlardır :
Şablon Kullanımlar ve Genel İfadeler kullanmak
Referans mektupları kişiye özgü olduğundan ve sadece sizin deneyimlerinizi içermesi gerektiğinden kendinizle ilgili şablon ifade kullanımından kaçınmanız her zaman yararınıza olacaktır.
Gereksiz Bilgi ve Detaylar vermek
Referans mektubu, başvurulan pozisyon veya kademe ile alakalı olmalıdır. Bu açıdan sadece ilgili deneyim, birikim ve başarılarının vurgulanması yerinde olacaktır.
Profesyonel/Akademik Olmayan Dil Kullanımı
Referans mektupları, kişinin geleceğini etkileyen önemli unsurlardandır. Profesyonel veya akademik (kademesine göre) olmayan dil kullanımı hem mektubun etkisini azaltacak hem de karşı tarafın gözünde kişinin, yeterince çaba göstermeyen birisi olduğu imajını yaratacaktır.
Abartı yapmak veya yalan söylemek
Kişinin, başarı, deneyim ve nitelikleri olduğu gibi ve gereksiz övgülerden kaçınarak ifade edilmelidir. Aksi takdirde bu ifadelerin, karşı tarafta güvensizlik yaratması muhtemeldir.
Düzensizlik
Referans mektubunun sabit formatı olmamakla birlikte dikkat edilmesi ve belirtilmesi gereken hususlar hakkında yukarıda bilgi sahibi olmuştuk. Ancak hususların belirtilmesi tek başına elbette yeterli değildir. Bilgilerin ne olduğunun yanı sıra nasıl ve nerede ifade edildiği de önem taşımaktadır. O yüzden bilgilerin, parça parça değil bir bütün halinde ve alakalı kısımlarda yer almasına dikkat edilmelidir.
Formalite İhmali
Sabit bir kural olmamakla birlikte imza, referans veren kişinin isim veya unvanı, iletişim bilgileri vs. gibi ihmal edilmemesi gereken hususlar vardır. Bu hususların ihmali, karşı tarafın istediği bilgilere doğru şekilde ulaşamamasına sebebiyet verebilmektedir.
Negatif Tonlama
Referans mektubunda abartılardan kaçınmamız gerektiğinden bahsetmiştik. Ancak abartılardan kaçınmak demek zayıf yönlerimizi vurgulamak ve kendimiz hakkında negatif bir imaj yaratmak demek değildir. Referans mektubu, sizin geçici kimliğiniz ve karşı tarafın sizin hakkınızda tek bilgi edinme kaynağıdır. Bu bakımdan mektuplar, negatif tonlama ile yazılmamalı ve pozitif yönlerimizi vurgulamaya odaklanmalıdır.
İletişim Bilgilerinde Eksiklik veya Yanlışlık
İletişim bilgileri, referans veren kişinin karşı taraflara tekrar iletişime geçmeye hazır olduğunu bildiren önemli bir unsurdur. Karşı tarafın aklına takılan bir soruya karşılık olarak, referans veren kişiyle iletişime geçememesi bir güvensizlik ortamı yaratacaktır.
Referans mektupları hakkında sıfırdan başlayarak her bilgiyi detaylıca vermeye özen gösterdim. Siz de bu bilgilere dikkat ederek muhteşem bir referans mektubu hazırlayabilir ve geleceğinize emin adımlarla koşabilirsiniz.
Hayatta sonuna kadar yüksek sesle yaşayanlardan olmanız dileğiyle… Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. ✨
Referans mektubu nedir nasıl yazılır ? Referans mektubu nasıl düzenlenmeli ? Referans mektubu ne amaçla kullanılır ? Referans mektubu yazarken nelere dikkat edilmeli ? Referans mektubu uzunluğu ne kadar olmalıdır ? Referans mektubu kimden istenir ? Referans mektubu yazarken yapılan en yaygın hatalar nelerdir ?
Ücretsiz Avrupa için Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız
Ucuz uçak bileti arama motorumuz yayında ! Ucuz uçak biletleri için tıklayınız !
Ücretsiz duyuru kanalımız sayesinde tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz ! WhatsApp duyuru kanalımıza üye olmak için tıklayın
Anlık kampanya ve indirimlerden haberdar olmak ve HEPSİBURADA SÜPER İNDİRİMLER İÇİN TIKLAYINIZ
0 Yorumlar