Amerika’da Fulbright Bursu Nasıl Alınır? Fulbright bursu, Amerika’da eğitim almak isteyen öğrenciler için büyük fırsatlar sunar. Peki, Fulbright bursu nedir ve Fulbright bursuna nasıl başvurulur? Fulbright başvuru şartları nelerdir? Fulbright bursu tarihçesi, 1946 yılında Arkansas senatörü James William Fulbright tarafından başlatılmıştır. Türkiye’den başvuracaklar için, Fulbright Türkiye başvuru süreci ve Fulbright bursu başvuru süreci detaylı olarak açıklanmıştır. Kimler Fulbright bursu alabilir ve Fulbright başvuru belgeleri nelerdir? Fulbright mülakat süreci nasıl işler? Fulbright bursu ile Amerika’da eğitim görmek isteyenler için gerekli tüm bilgiler ve Fulbright bursu sonuçları hakkında merak edilenler burada. Fulbright bursu avantajları neler? Bu burs için İngilizce yeterliliği nasıl sağlanır? Fulbright bursu için gerekli belgeler ve Fulbright bursu ile ilgili sık sorulan sorular bu metinde detaylı olarak ele alınmaktadır. Fulbright bursu şartları nelerdir ve mülakat soruları nasıl olur? Fulbright bursu hakkında bilgi arayanlar için kapsamlı bir rehber sunuyoruz. Fulbright bursu programı ile ilgili tüm detaylar burada.
Fulbright Bursu Nedir?
Başlıklar
- 1 Fulbright Bursu Nedir?
- 2 Fulbright Bursunun Tarihçesi
- 3 Fulbright Bursuna Kimler Başvuru Yapabilir?
- 4 Fulbright Bursu Başvuru Şartları
- 5 Kimler Fulbright Türkiye Programı’na Başvuru Yapamaz?
- 6 Fulbright Burslarına Başvuru Nasıl Yapılır?
- 7 Başvuru Sonrası Süreç Nasıl İşlemektedir?
- 8 Başvuru Sonuçlarıma Nasıl Ulaşabilirim?
- 9 Mülakat Sonrası Ne Yapılmalıdır?
- 10 Fulbright Süreci Boyunca Dikkate Alınması Gereken Bazı Detaylar
Amerika’da eğitim ücretleri bilindiği üzere çok yüksek meblağlara ulaşmış durumda. Bu da birçok kişinin ümitsizliğe kapılması sebep oluyor. Tam da bu noktada sizlere dünyanın en prestijli burs programlarından olan Fulbright Burs Programından bahsetmek istiyorum. Şimdi rahatça arkanıza yaslanın ve ABD’ye doğru yapacağımız yeni yolculuğun tadını çıkarın.
Fulbright Bursunun Tarihçesi
Fulbright bursu, 1946 yılında Arkansas senatörü James William Fulbright tarafından kültürel arayışlara yön vermek ve dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmektedir. Bu burs ister yüksek lisans, ister doktora öğrencileri, isterse de araştırmacı ve profesyoneller için akademik ve kültürel değişim fırsatlarını beraberinde getirmektedir.
Fulbright bursunun asıl amaçlarından biri uluslararası barışa teşvik etmektir. Bu bakımdan II. Dünya Savaşı sonrası eğitim vasıtasıyla uluslararası işbirliğini artırmak için kurulmuştur. Bu program sayesinde hem Amerikalı öğrenci ve profesyoneller dünyanın dört bir yanında eğitim alabilmekte hem de dünyanın dört bir yanında gelen öğrenci, akademisyen ve profesyoneller geniş çaplı araştırma ve eğitim olanaklarından yararlanabilmektedirler. Program ilk olarak 1948 yılında öğrenci kabul etmiştir. Günümüze baktığımız zaman ise dünyanın 160’tan fazla ülkesinden 370.000’den fazla katılımcının deneyim kazandığı görülmektedir.
Fulbright Bursuna Kimler Başvuru Yapabilir?
Fulbright bursu, hem yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim, hem de araştırma projeleri ve öğretim olanakları sunar. Ayrıca, sanatçılar, müzisyenler ve yazarlar gibi farklı meslek grupları da bu burs programından yararlanabilmektedir.
Fulbright Bursu Başvuru Şartları
Amerika’da Fulbright Bursu Nasıl Alınır?
- Türk Vatandaşı Olmak: Green Card sahipleri veya Amerikan vatandaşlığı olan kişiler başvuru yapamaz.
- Yaş: Herhangi bir yaş sınırlaması yoktur.
- Güçlü Bir Akademik Özgeçmiş ve Not Ortalaması: Yüksek Lisans başvuruları için minimum not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.00 veya 100 üzerinden 76.66 olması gerekirken; Doktora başvuruları için minimum not ortalamasının 4.00 üzerinden 3.50 veya 100 üzerinden 88.33 olması gerekmektedir.
- İngilizce Bilgisi: Adayların akademik düzeyde ileri derecede İngilizce dil bilgisine sahip olması gerekmektedir. Bu bakımdan dil yeterliliğini kanıtlamak için TOEFL, IELTS veya PTE gibi sınavlara girilmesi gerekir. Minimum elde edilmesi gereken skorlar TOEFL için 75, IELTS için 6 ve PTE için 60’dır. (Bahsi geçen sınavların son geçerlilik tarihi sınava giriş tarihinden itibaren 2 senedir.)
- İş Tecrübesi: İşletme alanında (MBA) ve İşletme’nin Muhasebe, Finans (“MS in Finance” eğitimi dahil olmak üzere), Pazarlama, Lojistik, Uluslararası Ticaret ve Mühendislik Yönetimi gibi alt alanlarında burs almak için başvuran kişilerden başvuru tarihinde en az 1 yıl tam zamanlı, fiilî iş tecrübesi sahibi olma şartı aranmaktadır.
- İklim Değişikliği Uzmanlığı: Başvuru koşullarına ek olarak İklim Değişikliği Uzmanlığı Dilekçesi (Yüksek Lisans Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı Dilekçesi) ve İklim Değişikliği Uzmanlığı’na Özel Niyet Mektubu (Yüksek Lisans Bursu / İklim Değişikliği Uzmanlığı’na özel Niyet Mektubu) istenmektedir.
Kimler Fulbright Türkiye Programı’na Başvuru Yapamaz?
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar
- Amerikan vatandaşlığı olanlar, “Green Card” sahipleri veya “Green Card” başvurusu kabul edilmiş ve yasal süreçlerini başlatmış olanlar
- Başvuru ve seçim sürecinde, ABD’de ikamet eden, çalışan veya yükseköğrenim görmekte olanlar
- Başvuru tarihinden önceki son altı yıl içerisinde, beş yıl veya daha fazla süreyle ABD’de ikamet etmiş olanlar (Bir takvim yılı içinde 9 ay veya daha uzun süre ABD’de yaşayanlar, o yıl ABD’de ikamet etmiş sayılırlar.)
- Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Psikoloji alanlarının hasta ile birebir teması gerektiren klinik alt dallarında eğitim görmek isteyenler (Bu alanların klinik olmayan diğer alt dallarından başvuru kabul edilmektedir.)
- Türkiye’deki bir hukuk fakültesinden mezun olup ABD’de “Juris Doctor” (JD) programlarına başvurmak isteyenler (Hukuk alanında başvuru yapacak adaylar, yalnızca Yüksek Lisans Bursuna “Master of Laws” (LLM) derecesi için başvurabilmektedir.)
Fulbright Burslarına Başvuru Nasıl Yapılır?
Fulbright başvurunuzu gerçekleştirebilmek için öncelikle Başvuru Paketi hazırlamanız gerekmektedir. Bu paketin içinde olması gereken belgeler aşağıdakilerdir:
- Başvuru Paketi Kontrol Listesi
- Ek Bilgi Formu
- Online Başvuru Formu Çıktısı
- Tamamlanan programlar için resmi onaylı Diploma kopyası veya resmi onaylı Geçici Mezuniyet Belgesi
- Devam edilen programlar için resmi onaylı Öğrenci Belgesi
- Bitirilen ve devam edilen tüm programlar için resmi onaylı Not Dökümü (Transkript)
- 3 adet Referans Mektubu
- TOEFL iBT, Akademik IELTS, IELTS Online, Pearson Test of English (PTE) Academic/PTE Academic Online, ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı veya Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınav Sonuç Belgesi
- İngilizce Özgeçmiş (CV)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Fotoğraf
- İş Tecrübesini Gösterir Belge (İşletme ve İşletme’nin alt dallarına başvuracaklar için)
ÖNEMLİ: Başvuru zamanı gerekli olan belgelerin İngilizce olmasına dikkat edilmelidir.
Başvuru Sonrası Süreç Nasıl İşlemektedir?
Öncelikle Haziran ayına kadar değerlendirmeler yapılmakta ve Haziran ayı itibariyle mülakatlar gerçekleştirilmektedir. Başvuru sürecinde kullandığınız e-posta adresinize olumlu veya olumsuz şekilde sonuç maili atılacaktır. Eğer mülakata davet edildiyseniz tebrikler, şimdiden yolu yarıladınız bile.
Başvuru Sonuçlarıma Nasıl Ulaşabilirim?
Başvurunuz sonuçlandığı zaman olumlu veya olumsuz bir e-posta alırsınız. Bunun dışında ise Fulbright Türkiye resmi sitesinden de başvurunuzu takip edebilmeniz mümkündür.
Mülakat Sonrası Ne Yapılmalıdır?
Mülakat sonrası olumlu dönüş alan kişiler için farklı bir süreç başlamaktadır. Bu sürecin aşamaları aşağıda belirtilenlerdir:
- Öncelikle bursiyer adayları için tanışma toplantıları yapılmakta ve bu toplantıda burs süreci, istenen belgeler vs. hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Tanışma toplantılarına katılım zorunludur.
- Fulbright Burs Programı, üniversite başvuru ve kabulünden farklı ve bağımsız bir süreç olduğundan kişiler, burs programına kabul edildikleri zaman ayrıca bireysel olarak veya Amerika’da bulunan Institute of International Education (IIE) aracılığıyla üniversite başvurularını gerçekleştirmelidir.
- Fulbright Komisyonu, vize konusunda da yardımcı olmaktadır. İlk olarak adaylardan sağlık durumu geçmişine dair belge ve muayene belgesi ile burs programını bitimine kadar geçerli olan pasaport istenmektedir. Bu belgeler Komisyona iletildikten sonra Komisyon tarafından adaylara vize başvuru formu gönderilecektir. Adayların vize başvuru formunu aldıktan sonra vize başvurularını gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Unutmayın, vize süreci hiç de kısa bir süreç değildir ve bu sebeple olabildiğince erken başlamanızda fayda vardır.
- Fulbright Komisyonu, tüm işlemler tamamlandıktan sonra ABD’ye gitmeden önce tüm bursiyelerin katılımının zorunlu olduğu bir toplantı daha gerçekleştirmektedir. Bu toplantıda ABD’ye gidiş ve yerleşme süreci hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
- Son adım olarak size kalan ise kabul aldığınız üniversitenin eğitim-öğretim yılının başlama tarihine göre uygun bir zamanda biletinizi alıp yolculuğunuzun tadını çıkarmak ve geleceğinize doğru emin adımlarla yürümektir.
Fulbright Süreci Boyunca Dikkate Alınması Gereken Bazı Detaylar
- Fulbright Burs Programı, lisans öğrencilerine yönelik olmayıp sadece yüksek lisans, doktora, araştırma bursu, profesyoneller, sanat dallarıyla uğraşanlar vb. kişilerin başvurusuna uygundur.
- Başvuru yapabilmek için herhangi bir azami yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
- Bu burs programı kapsamında örneğin yüksek lisans bursu aldığınız takdirde ABD J-1 vizesi alacağınızdan bu vizenin kuralı gereği, eğitiminizi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönme ve burada 2 yıl kalma zorunluluğunuz vardır.
- Fulbright Bursu kapsamı her başvuru derecesi için farklılık göstermektedir. Örneğin, Fulbright Yüksek Lisans Bursu, 1 yıl verilmektedir. Akademik başarıya bağlı olarak, burs kapsamının 2 yıla kadar uzatılması mümkündür.
- Fulbright Programı, kişinin eğitim süreci boyunca tüm giderlerini karşılamaya yönelik olmamakla birlikte büyük bir kısmını karşılamaktadır. Fulbright Öğrenci Programı her bursiyer için yıllık maksimum 50.000 ABD Doları’na kadar eğitim ücreti ve masraflarını (1.000 ABD Doları kitap masrafı, 350 ABD Doları yerleşme masrafı ve Sağlık Sigortası bu tutara dahil), gidilen şehre bağlı olarak bir çizelge üzerinden belirlenen aylık yaşam masraflarını (1.320 – 2.660 ABD Doları arası) ve gidiş-dönüş seyahat desteğini kapsamaktadır.
- Her eğitim kademesi için gereken minimum not ortalamasının sadece başvuru tarihinde değil mezuniyet döneminde de aynı şekilde devam etmesi gerekmektedir. Kişi, bursiyer olarak gösterilmiş olsa bile mezun olamamışsa veya belirtilen minimum not ortalamasının altında bir ortalamayla mezun olmuşsa adaylığı düşecektir.
- Başvuru başlangıç tarihleri ve son tarihler başvurmak istediğiniz eğitim kademesine göre değişkenlik göstermektedir. Fulbright Türkiye Programı’nın resmi sitesinden her sene ve her kademe için başvuru tarihlerini öğrenebilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgiye Fulbright Türkiye Programı resmi sitesinden ulaşabilirsiniz: Fulbright Türkiye.
Şimdilik benden bu kadar. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. Sınırları zorlamaktan korkmayın. T.S.Elliot’un da dediği gibi: “Sadece sınırlarını aşmanın riskini alanlar ne kadar ileri gidebildiklerini görürler.”
Amerika’da Fulbright Bursu Nasıl Alınır?
Yurt dışı ücretsiz gezi rehberleri için tıklayınız
Avrupa birliği projeleri sayesinde tüm masraflarınızın karşılandığı ücretsiz projelere katılabilirsiniz. Erasmus+ projelerine katılmak için tıklayınız.
Ücretsiz duyuru kanalımız sayesinde tüm gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz ! WhatsApp duyuru kanalımıza üye olmak için tıklayın
Amerika’da Fulbright Bursu Nasıl Alınır?
0 Comments