ERASMUS STAJ PROGRAMI NEDİR?
Erasmus stajı nedir?
Yükseköğretim kurumuna kayıtlı olan öğrencilerin, Avrupa birliği üyesi ülkelerden birinde kendi buldukları kurumlarda staj yapabildikleri hareketliliktir. Öğrencilerin Erasmus stajı yapacakları kurumun hangi özelliklere sahip olması gerektiği üniversiteden üniversiteye değişebilmektedir. Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora yükseköğretim programlarından herhangi birine kayıtlı, tam zamanlı öğrenciler bu hareketliliğe başvuru yapabilirler.
Süreç nasıl işliyor?
Erasmus sürecinizi başlatabilmek adına sınava başvuru ve sınavın gerçekleşeceği tarihleri takip etmeniz gerekiyor. Sonrasında konuşma (speaking), dinleme (listening), okuma (reading) ve yazma (writing) kısımlarından oluşan sınava girmelisiniz. Sınavın yazılı kısmında okuduğunuzu anlama, kelime ve dil bilginiz ölçülüyor. Sözlü aşamada ise kendinizi tanıtmanız, neden Erasmus’a gitmek istediğiniz ve hangi ülkeye gitmek istediğiniz gibi sorular sorulabiliyor. Bazen size bir konu verip bunla ilgili konuşmanız da beklenebiliyor. Örneğin benden ilk aşamada kendimi tanıtmam istenmişti. İkinci aşamada ise yapay zeka hakkında 4-5 soru sorulmuştu.
Erasmus sınavını kazandığınız takdirde hibeli/hibesiz olmak koşuluyla staja gitmeye hak kazanıyorsunuz. Erasmus sınav sonucunda sınavdan aldığınız not, genel ağırlıklı not ortalamanız ve özel durumlar (şehit ve gazi yakını olmak, daha önceden programdan yararlanmak gibi) sınav sonucunuzun bütününü oluşturuyor.
Ayrıca Erasmus staj mektubunun sınava başvururken sisteme yüklenmesi artı puan olarak sınav sonucunuza eklenecektir. Önceden Erasmus+ programından yararlanmanız ise eksi puan olarak size yansıyacaktır. Erasmus stajı mektubunu sınavdan sonra da okula teslim edebilirsiniz. Okulunuzun duyurduğu son tarihe kadar teslim etme hakkınız oluyor.
Her üniversiteye ayrılan ödenekler farklı olduğu ve her sene değişebildiği için alacağınız hibe miktarı ya da kaç ay hibe alabileceğiniz gibi konular hakkında net bilgiler söylemek doğru değil. Bazı üniversitelerde Erasmus sınavını kazanan öğrencilerin ilk %20’sine hibe verilirken bazı üniversitelerde sadece bölüm birincileri hibe almaya hak kazanabiliyor. Okulunuzun internet sitesinde yayınlanmış olan geçmiş senelere ait sonuçları inceleyerek ya da Erasmus Beyannamesinden bilgi edinebilirsiniz.
Erasmus stajı zorunlu staj yerine sayılabilir ama bu bölümünüzün inisiyatifine bağlıdır. Staj yapılacak kurumun bulunması, gerekli tüm yazışmalar, vize işlemleri ve konaklama öğrencinin sorumluluğunda oluyor. Staj süresi ise 2-12 ay arasında değişiyor. Üniversiteden üniversiteye sınav süreci ve kurallar değişebiliyor.
Erasmus stajı bulabileceğiniz internet siteleri;
-ErasmusIntern
-GoAbroad
-AfterCollege
-Internwise
-Internships.com
-Youtern.com
-Coolworks.com
-College Recruiter
-Wayup.com
ERASMUS STAJ PROGRAMI NEDİR?
İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız
Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız
WhatsApp grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız
0 Yorumlar