Türkiye’nin Tarih Harikası: Erzurum Gezi Rehberi


206
1 share, 206 points

Türkiye’nin Tarih Harikası: Erzurum Gezi Rehberi

Merhaba seyahat etmeyi seven dostlar! Türkiye’nin birçok yerinde olan doğal ve tarihi harikaları görmek mümkün. Bu imkanlar çerçevesi içinde olabildiğince gezmeye çalışıyorum hatta çalışıyoruz. Bugün sizlere eğer yolunuz Erzurum’a düşerse kesinlikle görmenizi istediğim yerleri anlatacağım.

Erzurum’un Tarihi Yerleri

1- Yakutiye Medresesi: Erzurum’un hemen merkezinde bulunan medresenin içi gerçekten de çok güzel. Küçük odacıklar şeklinde bulunuyor ve her odanın içerisinde eski Türk kadınlarının ve erkeklerinin kullandığı kıyafetler ya da kullandıkları savaş aletleri bulunuyor. Tahminimizce eğitim alan çocukların yatmaları için ayrılmış ufak odacıklar neredeyse bir metre boyunda. İçeri girerken eğilmekten gerçekten de belim ağrımıştı. İçeriye koyulan maketler ayrıca güzeldi. Ayrıca medrese Kırlangıç Kubbe olarak adlandırılan doğal klima özelliğin sahip yapılmış. İçerisi sıcak yaz gününde aşırı derecede ferahtı. İçeriye girerken eğer müze kartına sahipseniz, mobile uygulamadan karekod okutarak girebilirsiniz.

Türkiye’nin Tarih Harikası: Erzurum Gezi Rehberi

2- Lala Paşa Cami: Yakutiye Medresesi’nin hemen arkasında kalan cami, Ulu Cami kadar ünlü değil lakin yapılış şekli ve işlemeleri ile bizi hayran bıraktı. Her ayrıntısı ince işlenmiş caminin önündeki yaşlı amcalar (özellikle de eski milli eğitim memuru) size caminin tarihini hemen anlatmaya başlıyor. Cami aktif olarak kullanılıyor.

3- Erzurum Kalesi: Erzurum Kalesi takdir edersiniz ki herkesin ilk duraklarından biri. Lala Paşa Camisi’nin hemen önünden geçip dümdüz yukarıya doğru yürümeniz gerekiyor. Kale’yi Erzurum’un çoğu noktasından görebiliyorsunuz. Kale’ye girmek için ya müze karta sahip olmalısınız ya da 40 lira vermeniz gerekir. Kalenin hemen içine girmeden Erzurum hakkında bilgi alabileceğiniz arşiv evine girmenizi de şiddetle tavsiye ederim. Birçok kaynağın bir araya getirildiği arşiv evinde sinemalar, doktorlar, çocuklar ve kadınlar hakkındaki en eski gelişmeleri öğrenebilirsiniz.

İçeriye girdiğinizde Saat Kulesi’nden bütün şehri izlemek gerçekten de muhteşem bir şeydi. Yükseklik korkum tetiklendiği için gergin dakikalar geçirdim ama olsun. 😊

4- Eski Erzurum Evleri: Kaleden çıktınız ve hem gözleriniz yoruldu hem de karnınız mı acıktı? O zaman sizi yöresel bir mekan ile tanıştırayım. Konum olarak Ulu Cami’nin arkasında ve biraz daha yürüme mesafesinde. İçeri girdiğinizde eski eşyalar sizi karşılıyor ve onların hemen yanında eski oturaklar. İçeride bir şeyler yemeden dolaşmak isterseniz 15 lira ücret ödemelisiniz ama size tavsiyem Ayran Aşı Çorbası içmeniz. Bildiğimiz Ayran Çorbası haricinde içinde kullanılan aş otu asıl lezzeti veriyor. Kesme Aşı Çorbasını da denedik lakin Ayran Aşı bambaşka. İki kez yemeye gittik sırf bu sebepten.

Aynı yerde Lor Dolmasını da denemenizi tavsiye ederim. Erzurum’un yöresel bir diğer lezzeti ve biz yine çok beğendik. İçindeki loru kızarttıklarını ya da kavurduklarını tahmin ediyoruz. Yediğiniz an da muhteşem bir lezzet ağzınıza geliyor. Yoğurtlarını da genelde kendileri yapıyorlar. Aynı dolmayı Hünerli Eller’de yemenizi de tavsiye ederim.

5- Ulu Cami: Karnımız doyduğuna göre gezimize devam edelim. Ulu Cami, Lala Paşa Camisi’nin hemen üstünde ve Lala Paşa Camisi’nden çok daha güzel bir işlemeye sahip. İçerisi Kırlangıç Kubbe şeklinde yapılmış ve bu sebepten daha önce hiç klima sokulmamış Ulu Cami’ye. Ulu Cami’de aynı şekilde Mukarnas İşleme ’de dikkat çekiyor. Genellikle Üç Kümbetlerde de gördüğümüz işleme Osmanlı zamanında özellikle de İslam Devletleri’nin çoğunda kullanılmış.

6- Çifte Minareli Medrese: İçerisi yapı bakımından da ürünler ve tarih anlamında da en iyi yerdi bence. Çoğu İslam bilimcilerin eserleri bulunmaktaydı. Yapı anlamında hemen hemen aynı küçük odalar ve yükseklik ile Yakutiye Medresesi’ni andırdı. Ulu Cami’nin hemen yanında olan bu yerin arkasında Üç Kümbetler size göz kırpıyor.

7- Üç Kümbetler: Yapı ve anlam bakımından çokça önemli insanlara yapıldığı belli olan kümbetlerden ikisi anonim. Biz Emir Saltuk adına yapılan kümbeti gördükten sonra diğerlerinin belki de çocukları ya da eşi olabileceğini düşündük. Emir Saltuk’un kümbeti en büyük kümbet ve dışı muhteşem bir şekilde süslenmiş. Bazı doğal aşınmalar yaşansa da kümbetin büyüklüğü göz kamaştırır. Lakin kümbetin açık camlarından içine atıldığını gördüğümüz çöpler bizi bir miktar hem kızdırdı hem de üzülmemize sebep oldu.

8- Nurbaba: Biz yine acıktık. Cağ Kebabı yemek istedik çünkü bir diğer yöresel lezzet diyarımız oydu. Lakin bu mekan için Cağ Kebabı övmekten çok Kiremit Tavaları öveceğim sanırım. Cağ Kebap için belki başka mekanlara gidebilirsiniz ama Kiremit Tava için asla gitmeyin. Mekanın hem konumu olarak şehrin içinde hem de garsonları ve işletmecileri çok ilgili. Masamız asla boş kalmadı ve biz asla masalardan aç kalkmadık. Hatta ilk gittiğimizde kıyafetimin fermuarını patlattım. Şiddetle tavsiye edebileceğim bu mekana gidin ve garsona önerilerini sorun. Ardından elinizde çat ile bekleyin.

9- Buz Müzesi: Türkiye’de başka var mı bilmiyorum ama Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin içinde bulunan bu müze bambaşka bir yer. Giderken aşırı heyecanlıydık. Fazlaca yürüdük çünkü otobüse binmeyi reddettik ama size tavsiye etmem. Otobüse binin ve Atatürk Üniversitesi’nin Hukuk Fakültesi’nin önünde inin. Ardından biraz yukarı çıkın ve müzeyi görün. Müzenin içerisinde kullanılan buzlar hemen arkada başka bir yerde kendileri tarafından üretiliyor ve öğrenciler kendileri yapıyorlar. Müzeyle ilgilenen beyefendi çok bilgili biri ve size tatlı ikramlarda bulunuyor. Müzenin içerisindeki eserlere bakarken donma tehlikesi geçirebilirsiniz çünkü içerisi -5 derece.

Erzurum’u kısaca anlatmaya çalıştığım bu yazım aslında bu kadardan ibaret değil. Yaklaşık beş günlük bu gezide 20’ye yakın yer gezdik ve hatta bazılarına şahsi arabamız olmadığı için gidemedik. Ulaşımın en kolay olacağı yerleri sizler için gezmeye ve aktarmaya çalıştım. Umarım yolunuz Erzurum’a düştüğünde size bir rehber olmuş oluruz.

Türkiye’nin Tarih Harikası: Erzurum Gezi Rehberi

Facebook Proje bulma ve yardımlaşma grubumuza Katılmak İçin Tıklayınız

Yurtdışında Uygun Fiyatlı İnternet Uygulaması için tıklayınız ( 3 Dolar İndirim Çeki İçerir )

İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız

Telegram grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız


Like it? Share with your friends!

206
1 share, 206 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
2
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Ecem Nur Karademir

Ecem Nur Karademir

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir