ESC Projelerinden Kabul Almak için Ne Yapmak Gerekir? ESC PROJE BAŞVURULARI 2024


235
235 points

ESC Projelerinden Kabul Almak için Ne Yapmak Gerekir? ESC PROJE BAŞVURULARI 2024

Herkese yeni bir haftadan selam! Bu haftaki yazımda sizlerle ESC (eski adıyla EVS) projelerinden kabul almanızı kolaylaştıracak birkaç ip ucundan bahsedeceğim. (Bu taktikler benim başvurularımın çoğunun olumlu yanıtlanmasını sağladığı için sizlere yardımcı olabileceğimi düşündüm.) Öncelikle ESC nedir onunla başlamak istiyorum.

2021-2027 uygulama döneminde Erasmus+ adını alan Avrupa Birliği Gençlik Programı’nın bölümlerinden biri olan European Solidarity Corps (ESC), Avrupa Birliği ülkelerinden birindeki bir sivil toplum kuruluşunda, toplum yararına ve sosyal içerikli projelerde gönüllü çalışma programıdır.

Gönüllü olarak çalışırken yaptığınız iş için maaş benzeri bir ücret almazsınız ama yiyecek, barınma, dil eğitimi, ulaşım, sigorta masraflarınız proje kapsamında karşılanır. Ayrıca ülkesine göre değişen bir cep harçlığı alırsınız.

Bir ESC projesi,

a) 14-60 gün (2 haftadan 2 aya kadar ya da ESC kampları diye adlandırdığımız 1 haftadan 3 haftaya kadar olan) kısa süreli

b) 61-365 gün (en az 2, en çok 12 ay=1 sene) süreyle bir AB ülkesinde gönüllü olmanıza olanak tanır.

Kimler Başvurabilir Peki?

18-30 yaş arasındaki bütün gençler başvuruda bulunabilir. Bunun dışında yabancı dil bilgisi, üniversite eğitimi, vb. hiçbir koşul aranmamaktadır.

ESC Projesinin Bana Uygun Olduğunu Nasıl Anlarım?

ESC portalında sayısız proje var desem yalan olmaz herhalde. Bu projelere ise her gün binlerce genç başvuruyor. Önünüze gelen her projeye öylesine başvurmak hem sizin zamanınızı hem de proje yürütücülerin vaktini boşa harcamaktan başka bir işe yaramıyor maalesef. Başvuru sırasında dikkat etmeniz gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir bence:

1. Projenin konusu ne, projenin bilgi kitapçığını okudunuz mu?

2. Projenin konusu sana uygun mu?

3. Sen projeye uygun musun? (En önemli nokta)

Bu hususlar önemlidir, bunlardan birisi eksikse sadece projeden kabul almak için başvurup, ne kendi değerli zamanınızı boşa harcayıp enerjinizi heba edin ne de karşıdaki kuruluş için iş yükü oluşturun.

Diyelim projeyi detaylıca incelediniz, infopack’i okudunuz, istenen koşullara baktınız ve bu projenin en doğru adayının siz olması gerektiğini düşünüyorsunuz. O zaman sıra geliyor başvuruya. Bu kısım biraz daha çetrefilli. Başvuru yaparken aklınızda sürekli bulunması gereken o soru ‘‘Beni neden seçmeliler?’’ olmalı ve bütün adımları bu soruyu yanıtlayarak tamamlamalısınız. Bunun cevabını güzel bir şekilde aktardığınız sürece kabul almama ihtimaliniz yok. Sizin gibi binlerce insan katılmak için başvuruyor, sizin bir farklılığınız yoksa veya bir yaratıcılık katmamışsanız ve kendinizi iyi bir şekilde karşı tarafa nakletmemişseniz kabul alma oranınız düşer ve sonunda elenedebilirsiniz, ki eleneceksiniz de her başvurduğunuz projeden dönüş almayacaksınız ama biraz istikrar gösterdiğinizde olumlu dönüşler almaya başlayacaksınız ve projelere mutlaka katılacaksınız.

Projeden projeye sizden istenilen şeyler değişebilir, bir projenin başvuru alım şekli diğerine uymayabilir. Fakat her kurumun sizden beklediği belli başlı şeyler vardır ve bu beklentileri karşılayıp karşılamadığınıza bakılarak bir eleme sürecinden geçersiniz. Peki bu belli başlı şeyler nedir, gelin onlara bakalım.

– öncelikle gönüllü olarak projede yer almanın bilincinde olmanızı isterler, 

– motivasyonunuzun yüksek olmasını beklerler,

-proje konusuyla alakalı yönlerinizin olmasını isterler,

– projeye neler katabilirsiniz bunu açıklamanızı isterler,

-en az kendinizi ifade edebilecek kadar İngilizce bilmenizi isterler,

–proje sonunda, tüm süreç size neler katacak bunun çıktısını somu olarak görmek isterler.

Benim önerilerim:

Bilgisayarınızın bir köşesinde hazır bir motivasyon yazınız bulunsun. Her projeye aynı motivasyon mektubu ile başvurmayın tabi ki, fakat sabit olan kısımlar her yazıda illaki olacaktır. Bunlar kişisel özellikleriniz, okuduğunuz bölüm, bildiğiniz diller, yurt dışı deneyimleriniz, hobileriniz, genel olarak ESC’den beklentileriniz olabilir. Sabit olmaması gereken şeyler ise projenin konusuyla bağlantılı olarak, projeye neler katabileceğiniz, projenin size neler katabileceği, (liderlik özelliklerimi geliştirecek, network alanımı geliştirecek, şu özelliği kazanacağım, şunu keşfedeceğim gibi gibi.) Mektup için bunlar yeterlidir, tabi fazlada uzatmayın kısa ve öz şekilde belirtin.

Son olarak farklı ve daha etkili bir yöntemden bahsedeceğim,

Motivasyon Videosu:

Belgesel uzunluğunda olmasın en fazla 4-5 dakikalık bir video hazırlayın, bu video karşıdaki kişilerin sizin hakkınızda görsel anlamda fikir sahibi olmasını sağlayacaktır ve yazıdan ziyade daha çok etki bırakacaktır.

Benim tavsiye ve taktiklerim bu kadar, yolunuz açık olsun, haftaya görüşmek üzere…

ESC Projelerinden Kabul Almak için Ne Yapmak Gerekir? ESC PROJE BAŞVURULARI 2024

WhatsApp duyuru kanalımıza üye olmak için tıklayın

Yurtdışında Uygun Fiyatlı İnternet Uygulaması için tıklayınız ( 3 Dolar İndirim Çeki İçerir )

İnstagram grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız


Like it? Share with your friends!

235
235 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
Yağmur Bayram

Yağmur Bayram

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir