Makedonya-Üsküp Gezi Rehberi


182
182 points
Makedonya-Üsküp Gezi Rehberi

Makedonya-Üsküp Gezi Rehberi

Herkese merhaba! Bugün Yahya Kemal Beyatlı’nın da dediği gibi “Kalbimizde bir hayali kalıp kaybolan bu şehir” hakkında konuşacağız. Tabi ki Üsküp’ten bahsediyorum. Üsküp Makedonya’nın en büyük şehri ve başkentidir. Zengin tarihi , kültürel mirası ve güzel manzaralarıyla ünlüdür. Türklerden çok fazla iz taşımaktadır. Aslında bize çok da uzak bir şehir değildir. Vizesiz bir şekilde gidilebilir. Şimdi Üsküp gezimiz için duraklarımızı belirleyelim.

Taş Köprü

Üsküp’ün sembolik yapılarından biridir ve Vardar Nehri üzerinde yer almaktadır. Osmanlı döneminden kalma bu tarihi köprüyü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Fatih Köprüsü veya Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olarak isimlendirilmektedir.

Köprü katı taştan oluşan bloklardan ve 12 adet yarım yay kemere bağlanan sabit, katı sütunlardan oluşur. Yapı, 214 metre uzunluğa ve 6 metre genişliğe sahiptir. Köprünün ortasında bulunan kitabe bölümü yeniden yapımdadır.

Kimi kaynaklara göre köprünün Mimar Sinan tarafından yapıldığı belirtilmektedir. 13 kemer gözü yani 12 kemeri bulunan köprünün kemer açıklıkları ise merkeze doğru genişlemekte ve yükselmektedir.

Üsküp Kalesi

Üsküp’ün eski şehir alanında, Vardar’ın kuzeyindedir.

Kale, aynı zamanda Üsküp’ün arma ve bayrağında yer alan simgelerdendir.

Kalenin ilk olarak MS 6. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Bu düşünceye göre kale, Roma döneminde yapılmış ve 518 yılındaki bir depremle yıkılmıştır.

Yıkılma sonrasında imparator I. Justinianus zamanında yeniden yapılmıştır. 10. ve 11. yüzyılda Justinianus’un Doğu Roma kalesi, Peter Delyan yönetimindeki Bulgar İmparatorluğu ile Doğu Roma İmparatorluğu savaşlarında büyük zararlar görmüştür.

1660 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun Balkan topraklarına seyahat gerçekleştiren ünlü Türk gezgin Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde kalenin o dönemki görünümünden söz etmiştir.

Şehrin merkezinde bulunan bu eski kale, muhteşem manzaralar sunar. Kaleye tırmanarak şehrin panoramik bir görünümünü deneyimleyebilirsiniz

Makedonya Meydanı

Şehrin ana meydanı olan Makedonya Meydanı, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Büyük İskender heykeli, meydandaki en dikkat çekici anıtlardan biridir.

Üsküp Ulusal Müzesi

 Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te 1924’te kurulan müzedir.

Makedonya Cumhuriyeti’nin en eski müzelerinden biri olan Ulusal Müze, ülke tarihinin en eski belgelerini saklamaktadır. Arkeoloji, Etnoloji ve Tarih müzelerinin birleştirilmesi ile oluşmuştur. Türk Çarşısı içinde yer alır.

Arkeoloji bölümünde Makedonya’nın arkeolojik kazı alanlarındaki kazılardan elde edilen eserler sergilenir. Etnoloji bölümü çok zengin bir geleneksel giysi koleksiyonuna sahiptir. Tarihi eserler bölümü Makedonya’nın 14.-20. Yüzyıl arasındaki tarihine ışık tutar. 1991 yılında hizmete giren Sanat tarihi bölümündeki eserlerin önemli bir kısmı terk edilen kilise ve manastırlardan toplanmıştır.

16. yüzyıl ortalarından yaptırılmış Kurşunlu Han adlı Osmanlı yapısı, müzenin taş heykel koleksiyonuna ev sahipliği yapmıştır. Bu yapının Türkiye Kültür Bakanlığı tarafından restore edilip Yunus Emre Türk Kültür merkezine tahsis edilmesi için iki devlet arasında protokol imzalanmıştır.

Davut Paşa Hamamı

Osmanlı döneminden kalma bu tarihi hamam, günümüzde bir sergi ve etkinlik mekanı olarak kullanılmaktadır. Tarihi dokusunu koruyan hamamı ziyaret ederek Osmanlı mimarisini keşfedebilirsiniz.

Matka Kanyonu

Üsküp’ün yakınlarında bulunan Matka Kanyonu, doğal güzellikleriyle ünlüdür. Burada tekne turlarına katılabilir, kayalar arasında gizlenmiş manastırları ziyaret edebilir ve doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

Eski Türk Çarşısı

Osmanlı İmparatorluğu dönemi çarşısıdır. Bu tarihî çarşı, Üsküp’ün kuzey kesiminde yer alır.

Çarşı, Üsküp’ün en büyük yaşam alanlarından biri olarak kültürel ve tarihî özelliğe sahiptir. Konum olarak Vardar’ın doğu yakasında yer alır ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün kuzeyinden itibaren uzanır. Çarşının yan yamacı sayılabilecek bir konumda Üsküp Kalesi bulunur. Sevdikleriniz için oranın yöresel eşyalarından alabilirsiniz.

Üsküp’te başınızı nereye çevirirseniz heykel görebilirsiniz. Hatta bir söylentiye göre nüfusun yüzde onunu heykeller oluşturuyormuş 😊. Ayrıca şehirdeki yerel restoranlarda Makedon mutfağının tadını çıkarmayı unutmayın. Umarım bu yazı keyifli bir gezi geçirmenize yardımcı olur!

Makedonya-Üsküp Gezi Rehberi

İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız

WhatsApp grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız


Like it? Share with your friends!

182
182 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Sümeyra Kuseyri

Sümeyra Kuseyri

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir