Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi


182
182 points

Kuzey Bulgaristan-Tuna Kıyıları Gezi Rehberi

Herkese yeniden merhabaa!  Dünyanın her yerinden bahsederiz de memleketimizden bir türlü bahsetmeyiz, orası sanki gezilecek/görülecek yerleri olmayan bir yermiş gibi gelir bize hep. Ama ben bu defa sizi Tuna kıyılarına ya da bizim deyimimizle Deliorman’a götürmek istiyorum. Silistra turuna çıkmak söz veriyorum ki size de bana geldiği kadar iyi gelecek…

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi

Bir başkadır benim memleketim : Silistra

Bulgaristan deyince herkesin aklına tabii ki ilk olarak Sofya geliyor, herkesin de son zamanlarda ucuz uçak bileti sebebiyle ülkeden çıkar çıkmaz ilk durağı orası. Ama Bulgaristan kendi içinde çok güzel bir  Balkan ülkesi. Hem de Türkiye’ye en yakın olanı 😊

Silistra ise Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Romanya sınırında çok güzel bir Tuna kasabası. Yerel olmayanların genelde uğramadığı, kendi halinde takılan içinde ise hatrı sayılır derecede Türk nüfus barındıran bu şehrin en büyük artılarından biri de Türkçe ile bir çok işinizi halledebilecek olmanız. Yani  İngilizce değil sizi burada kurtaracak olan dil Türkçe arkadaşlar.

Şehrin tarihi ise M.S 2. Yüzyıla kadar uzanıyor. 1388 yılında Osmanlı’ların eline geçtiği içinde şehirde birçok Osmanlı eserine rastlamak mümkün. Bu tarihten sonra çeşitli Bulgar isyanları ile  birkaç kez el değiştirse de genellikle hep Osmanlı hakimiyetindeydi. Zamanla önemli bir ticaret merkezi haline de gelmesi sebebiyle Silistra çeşitli zamanlarda Osmanlı-Rus savaşlarının da önemli bir merkezi durumundaydı. Bu bölgeye dair diğer bir ilginç bilgi ise Silistra topraklarını 1940 yılına kadar defalarca Rus-Osmanlı-Bulgaristan-Romanya arasında el değiştirmesidir. Benim de babaannem ve dedem 1940 doğumlu olmasına rağmen biri Romanya, biri ise Bulgaristan doğumlu. Demem o ki zamanında tansiyonun çok yüksek olduğu bu topraklarda aslında çok yaşanmışlık, çok geniş bir kültür birikimi var. Kafasını dinlemek isteyen herkesin bence bir uğraması gereken bir şehir. Sizi misafir edecek, sizi sofrasına davet edecek birilerini ise mutlaka bulacağınıza eminim.

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi

Silistra’da Ne yapılır ?

Tuna kıyısındaki şehir parkında saatlerinizi hatta günlerinizi geçirebilirsiniz. Park adeta kartpostal gibi, her köşesinde farklı bir güzellik sizi kendine aşık edebilir. Şehir merkezindeki kafelerde kalabalığın sohbetine ortak olabilir, veya büyük ağaçların gölgesinde kitabınızı okuyarak şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

Bence yapılacak en güzel aktivitelerden biri bu şehre bağlı köyleri gezmek.  Türk popülasyonun  yoğun olduğu bu köylerin çoğunda hiç Bulgar bile yaşamıyor. Köy dediysem kafanızda bir köy yaşamı canlanmasın. O kadar modern ve gelişmiş köyler ki çoğu şehre taş çıkartırlar. E burada da Sosyalizmin artılarını göz ardı edemeyiz. Her köyde kütüphane, okul, kreş, market, park gibi sosyalleşme alanları bulmak mümkün. Köy meydanlarındaki bakkal tarzı ufak dükkanlarda insanlarla çok keyif alacağınız sohbetler edeceğinize sizi temin ederim.

Eğer sıcak bir yaz günü Silistra’da iseniz en yakın tatil beldesi Kranevo, buraya da 2-3 saatlik bir araba yolculuğuyla ulaşıp Silistra gezinize küçük bir deniz molası verebilirsiniz.

Şehir içinde herhangi bir toplu taşıma aracına veya kendi aracınıza dahi gerek duymadan yürüyerek heryeri gezebilirsiniz. Ancak çevre köyleri dolaşmak veya şehir dışına çıkmak istiyorsanız mutlaka araba kiralamalısınız zira bu küçük yerde toplu taşımanın çok geliştiğini ne yazık ki söyleyemeyeceğim.

Tarihi kültürel yer gezisi yapmak da tabii ki listenizde olmalı. Osmanlı zamanından kalma Kurşunlu Camii sizi şehirde karşılıyor olacak. Ayrıca Roma döneminden kalma şehir surlarının kalıntıları da hala ziyaret edilebilir.

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi Ne Yenir ?

Bizim oralarda Silistra denince akla ilk Kebapçe dediğimiz minik kebap diyebileceğimiz yemek gelir. Bunu ise yiyebileceğiniz en güzel yer Silistra’da kurulan pazaryeridir. Bu pazarda hemen civar köylerden gelen taze sebze meyveleri alabilir hem de kebapçe yemenin tadını çıkarabilirsiniz. Bu kebabın üstüne ise şehir merkezinde bir Raffy dondurma ve bir espresso içmekten daha iyi bir aktivite herhalde yoktur.

Kahvaltı ise bizim alışık olduğumuz kahvaltılardan çook uzak. Küçük, içinde oturma alanı dahi olmayan mobil büfelerden çeşitli hamur işlerinden birini seçip yanına da bozanızı alıp ayaküstü kahvaltının tadına varabilirsiniz. Boza dediysem bizim Vefa bozasını düşünmeyin, daha tatlı ve daha akışkanı burada kahvaltıda içmek için en meşhur içecek. Kahvaltılıklardan benim favorim ise Baniçka. Baniçka Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde farklı çeşitlerde yapılıyor ama bence en güzeli bizim tarafta yapılan yani Silistra’da yiyeceğiniz. Diğer alternatifler ise Milinka, Kifla ve şuan adını hatırlamadığım onlarca farklı hamur işi. Ama o vitrini gördüğünüzde kendinizi kaybedip hepsini almak istiyorsunuz. Fiyatlara gelecek olursak ise oldukça ucuz. Muhtemelen 1-2 leva arasında bir kahvaltılık alabilirsiniz.

Kahve kültürü ise şu şekilde; ya uzun ya da kısa şekilde iki farklı kahve siparişi verebilirsiniz. Uzun denilen daha seyreltik espresso kısa olan ise daha derişik ve sert espresso diyebiliriz. Kahveyi daha ucuza içmek istiyorsanız ise şehirde adeta adım başı kahve makinelerinden 0,50 ct. gibi ucuz fiyatlara kahve içmek mümkün. Bulgaristan kültürünün en meşhur içeceği alkollüleri dışlarsak kesinlikle kahve bu nedenle de kahve denilince bu insanlarda akan sular duruyor.

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi

Ana yemeklere gelecek olursak size envai çeşit ızgaradan bahsedebilirim. Cidden bu bölge ızgara yapmaya bayılıyor. Akşamüstü geldi mi restoranların hepsinde ızgaralar yanmaya başlıyor ve mis gibi kokular sizi adeta kendine çekiyor. Bizim evde de sık sık yaptığımız ev yemeklerini ise restoranlarda da tatmak mümkün. Bunlardan mutlaka yemelisiniz dediklerim ise; ‘supa topçita’ yani bi nevi köfteli çorba ve musakka. Musakka içinde kıyma et ve patates barındıran bir fırın yemeği, isim benzerliği olduğuna bakmayın Türkiye’de yediğiniz musakkayla uzaktan yakından alakası yok.

Kuzey Bulgaristan Ulaşım

İstanbul’dan ve muhtemelen Türkiye’nin birçok farklı yerinden tek otobüsle buraya ulaşmak mümkün. Uçak kullanmak isteyenler için ise 2 hatta 3 alternatif mevcut. Ama en mantıklısı Varna veya Bükreş havalimanına uçmak. Zira Sofya Silistra’ya oldukça uzak.

Kuzey Bulgaristan Gezi Rehberi Ekstradan

Silistra dediğim gibi Romanya-Bükreş’e çook yakın. Sabah kahvaltınızı ettikten sonra kahvenizi içip tatlınızı yemeye Bükreş’e gidip akşam yemeği için tekrardan Silistra’ya dönebilirsiniz.

 Bahsetmeden Geçemeyeceğim

Namık Kemal’in ‘Vatan Yahut Silistre’ kitabını daha önce duyduğunuza eminim. Bu kitabın adındaki Silistre tam olarak da size bahsettiğim bu Silistra. Kitapta Kırım Savaşı’na giden sevgilisinin ardından erkek kılığına bürünerek Silistra savunmasına katılan bir genç kadın ve sevgilisinin hikayesini okuyoruz.

İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız

Projelerden anında haberdar olmak için Telegram Hesabımız


Like it? Share with your friends!

182
182 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
AyberkOguzz

AyberkOguzz

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir