ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY


184
184 points

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

ESC Nedir?

İngilizce açılımı European Solidarity Corps olan ve Avrupa Dayanışma Programı (kısaca ADH) olarak adlandırılan ESC, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarında, derneklerde düzenlenen sosyal yardımlaşma ve insani ilişkileri güçlendiren birçok faaliyete katılma imkanı bulacağınız bir Erasmus+ programıdır. Ayrıca gönüllülerin yol, vize, konaklama gibi birçok masrafı karşılanmakta olup gidilen ülkenin dilini program dahilinde öğrenme fırsatı bulacaksınız.

ESC de tıpkı gençlik değişimi, eğim kursları, seminerler vb. gibi diğer Erasmus+ programları gibi Erasmus+ Yükseköğretim Programı ile sıkça karıştırılmaktadır. Ufak bir hatırlatma ile aralarındaki farkı öğrenelim: Erasmus+ Yükseköğretim Programı, yükseköğretim kurumlarının örgün eğitimde (ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora) öğretim programlarında öğrenim gören öğrencileri ve personeline yönelik faaliyetleri kapsar. ESC için herhangi bir yükseköğretim kurumunda öğrenci veya personeli olma şartı bulunmamaktadır. Kısaca öğrenci olma şartı olmayan bir programdır. Mezun olmanız, herhangi bir işte çalışmanız veya iş sahibi olmamanız başvurmanıza engel değil.

2023 Ocak-Şubat tarihleri arasında Portekiz’in Braga şehrinde bireysel kısa dönem ESC yapmış bir gönüllü olarak gönüllülük deneyimlerim doğrultusunda ESC faaliyetleri, yapılan geri ödemeler ve destekler, proje bulma, başvurma, motivasyon mektubu ve Europass CV’si konusunda sizlere bir ESC rehberi hazırladım.

ESC’de Yapılan Faaliyetler ve Kazanımlar

Öncelikle ESC en başta bir gönüllülük programınıdr. ESC boyunca yapacağınız faaliyetler tamamen gönüllülük esaslı yaptığınız faaliyetlerdir. Faaliyetlerin kesin bir sınırı yoktur. Her türlü konuyla alakalı çeşitli dernek ve kurumlarda çeşitli gönüllülük faaliyetleri bulabilirsiniz. Kültür, sanat, eğitim, spor, vatandaşlık, demokratik katılım, sağlık, girişimcilik, bitki koruma ve bakımı, hayvan koruma ve bakımı, restorasyon, çevre koruma, afet koruma ve kurtarma, mülteci entegrasyon ve eğitimi, beslenme ve diyet, salgın hastalıklar ve pandemi gibi konular ve daha fazlası üzerine gönüllülük programları bulunmaktadır.

Faaliyetler

Benim yapmış olduğum gönüllü faaliyetleri dezavantajlı gruplarla, farklı kuşaklar arası birlikte sosyalleşme ve sürdürülebilir faaliyetler üzerineydi. Bu kapsamda haftalık programda yer alan çeşitli faaliyetler farkı gruplara bölünerek gerçekleştirilmekteydi. Bulunduğum grupta  haftanın 2 günü öğleden önce ofiste çocuklar ve yaşlılar için çeşitli oyunlar bulup el işi malzemelerimizle yaşlı ve çocuklara yeni oyunlar uyarlıyorduk. Haftanın 3 gününde ise öğleden sonraları yaşlı ve çocuklarla birlikte çeşitli oyunlar oynayarak zaman geçiriyorduk. Haftada bir gün öğleden sonraları 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini’nde yer alan hedefler üzerine çeşitli etkinlikler yapıyorduk. Programın geri kalanında spor faaliyeti, Portekizce dersi ve SC Braga’nın futbol maçı etkinliklerine katılım vardı.

Kazanımlar

Başka bir ülkeye tek başınıza gitmek kendinizi ve özgüveninizi geliştirmenin yollarından bir tanesi. Özellikle Avrupanın en batısına yaklaşık 3000 km gitmek ve ailemden, evimden bu kadar uzun süre uzak kalmak farklı bir deneyimdi. Gönüllü faaliyetleri ve ESC’de karşılaşacağınız her olay size çok farklı deneyimler kazandıracaktır.

Gönüllülük kavramı hakkında kafanızda canlandırmaya çalıştığınız ama eksik parçalarını hissettiğiniz şeyler tamamlanacak.

Farklı deneyimler ve faaliyetlerle yeni beceriler kazanacaksınız. Farklı diller öğrenme, yemek yapma, dans, müzik, çizim, boyama, spor, bitki ve hayvan bakımı gibi gönüllülük programı boyunca yaptığınız faaliyetlerde yeni şeyler öğrenecek ve becerilerinizi geliştireceksiniz.

Gittiğiniz ülkenin kültürünü, dilini, mimarisini, yemeklerini, müzik ve danslarını, yaşam standartlarını ve kurallarını öğrenip farklı kültürlerde nasıl yaşayacağınız nelere dikkat edeceğiniz konusunda deneyim sahibi olacaksınız.

Çok sayıda ve farklı yaşlardan, milletlerden insanlarla tanışıp yeni dostlar elde edeceksiniz. Birlikte çok vakit geçirecek, gönüllülük faaliyetlerini ve diğer etkinlikleri birlikte yapacak ve bolca eğleneceksiniz.

Program kapsamında Avrupa ülkelerine Schengen vizesi ve oturma izni alacağınız için tatil günlerinizde çok sayıda ülkeye seyahat etme ve farklı kültürler keşfetme fırsatına sahip olacaksınız. ESC deneyimim sayesinde Portekiz’i tekrar görme şansım oldu. Fransa’da birkaç şehri ve İspanya’da Galiçya, Katalonya, Madrid ve Endülüs bölgelerini ziyaret etme fırsatı elde ettim.

Kariyer planlaması sırası CV’nize eklediğiniz ESC programı ve seyahat hobinizle birlikte yurt dışında uzun bir  süre bulunmanın, yeni bir dil öğrenmenin ve ESC programı sayesinde diğer ülkeleri görmenin çok büyük bir artısını göreceksiniz.

Kimler ESC’ye Başvurabilir?

Öncelikle programa dahil edilmiş bir ülkenin vatandaşı olmalısınız. Türkiye bu programa dahil olduğu için diğer program ülkelerinde veya Türkiye’de ESC yapabilmeniz mümkün.

Bir de 18-30 yaş aralığında olmalısınız. Programa göre 18 yaşını doldurmuş 31 yaşından gün almamış ve programa dahil edilmiş bir ülkenin vatandaşı olan her genç ESC projelerine rahatça başvurabilir.

Ayrıca reşit olmamış gençlere yönelik güzel bir imkan da sağlanmıştır. Başvurduğu gün 17 yaşında olan ancak projenin başladığı gün 18 yaşını doldurmuş olacak gençler de uygun programlara başvurma hakkına sahiptir.

Hangi Ülkelerde ESC Yapılır?

Program ülkelerine dahil edilmiş AB ülkeleri ve AB dışı ülkeler (Türkiye, Kuzey Makedonya, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç, Sırbistan) ile çeşitli partner ülkelerde (Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova, Rusya, Cezayir, Mısır, İsrail, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin, Suriye, Tunus) ESC yapabilirsiniz. Ayrıca bazı projelerde yapılan partnerlikler ile Uganda, Kolombiya, Kenya, Venezuela, Gana, Hindistan, Nepal, Şili gibi farklı kıtalarda yer alan gönüllülük projelerinde yer alma fırsatı bulabilirsiniz.

Ne kadar süreyle ESC Yapılır?

ESC bireysel gönüllülük programında bir kısa ve bir uzun dönem olmak koşulu ile  toplam 2 kere gönüllülük faaliyetine katılma hakkınız vardır. Kısa dönem 14-59 gün arası, uzun dönem 2 ay-12 ay arası yapılabilir. Toplamda yapabileceğiniz maksimum gönüllülük süresi 14 aydır.

Dilerseniz önce kısa dönem yapabilir ardından tekrar 14-59 gün arası bir kısa döneme katılabilirsiniz ancak iki kısa yapmanız dahilinde tekrar bir programa katılma hakkınız kalmaz.

Yine aynı şekilde dilerseniz önce bir kısa döneme katıldıktan sonra 2-12 ay aralığında uzun dönem bir programa katılabilirsiniz böylelikle tüm bireysel gönüllülük hakkınızı tamamlamış olursunuz. Bu nedenle size önerimiz önce kısa dönem bir programa katılmak, yapılan gönüllülük deneyimlerine alışmak, yurt dışında nasıl yaşayabileceğinize dair izlenimler edinmek, diğer gönüllüler ve gönüllü faaliyetler arası ilişkilerinizi güçlendirmek gibi deneyimler elde edip sonrasında uzun bir programa katılmak daha verimli bir gönüllülük süreci olacaktır.

Hangi masraflar ESC’de Karşılanır?

Seyahat masrafları

Proje ülkesine gidiş dönüş masraflarınız için size ödeme yapılır. Gideceğiniz ülkeye göre değişen maksimum seyahat bütçesine uygun biletler almanız uygun olacaktır. Proje bitiminde ev sahibi kuruluş tarafından biletlerinizin orijinali veya dijitali sizden istenecektir. Size tavsiyemiz proje bitimine kadar uçak, otobüs, tren biletlerini ve faturaları saklamanız ayrıca kopyalarını bulundurmanız geri ödemenin tamamını almanız açısından çok önemlidir. Ayrıca benim katıldığım ESC projesi gibi projeye gidince ilk günler içerisinde geri ödemeniz yapılabilir. Bazı projelerde elden nakit bazı projelerde Euro hesabınıza aktarım yapılabilir bu nedenle bir Euro hesabınızın olması da gerekebilir. Benim katıldığım ESC programı Portekiz’de olduğu için mesafe hesaplaması olarak 530 euro ödeme bütçesi vardı. Yaklaşık 450 Euroluk bir seyahat masrafım ev sahibi kuruluş tarafından gönderici kuruluşuma anlaşmalı banka üzerinden transfer edildi ve gönderici kuruluşum tarafından hesabıma kesintisiz bir şekilde geri ödeme aktarıldı. Bazı durumlarda sizden 20-30-40 Euro gibi oldukça yüksek banka kesintileri olabiliyor. Bu nedenle gönderici ve ev sahibi kuruluşunuza kesintileri sorarak mutlaka kesinti olmamasına dikkat etmenizi öneriririm.

Konaklama

Ev sahibi kurum genelde çok fazla gönüllü varsa bir gönüllü evi ayarlar. Uzun dönem gönüllülük projelerinde genelde birkaç gönüllü olur bu nedenle size veya diğer gönüllülerle kalacağınız bir apart ayarlayabilir. Ayrıca elektrik, su, ısınma vb. masrafları yine ev sahibi kurum tarafından karşılanır. Bu konaklama yerlerinde temizlik, gürültü, gibi sorunlar yaşanmaması adına belirli kurallar belirlenir ve kurallara uymamanız gönüllülüğünüzün sonlandırılmasına kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Benim yaptığım ESC projesinde 16 kişilik büyük bir gönüllü evi vardı. Haftanın bir günü temizlik görevlileri tarafından ev temizlenmekte ve bizlere verilen yastık, yorgan, havlu gibi kişisel eşyalar temizlenmekteydi. Ortak mutfak ve buzdolabı ile gönüllü faaliyetleri sonrası evde sosyalleşebildiğimiz ortak alanlar bulunmaktaydı.

Yerel ulaşım desteği

Ev sahibi kuruluş sizlerin konaklama masrafını karşıladıktan sonra konaklama yeriniz ile proje faaaliyetlerinin gerçekleşeceği yerler arası yerel ulaiım dediğimiz ulaşım masraflarınızı da karşılar. Mesafeye bağlı olarak yakın ise yürüme gidip gelebilirsiniz ancak benim yaptığım ESC’de kaldığımız gönüllü evi ile birlikte birkaç ofis ve birkaç etkinlik alanı bulunmaktaydı. Bu nedenle bizlere yalnızca kaldığımız şehir Braga’da geçerli olan aylık sınırsız ulaşım kartları verildi. Bu kartla Braga’da bulunan otobüsleri kullanarak proje faaliyet alanlarına ulaşımlarımızı gerçekleştirdik. Bazı projelerde sizlere servisle ulaşım, bisiklet vb. araçlar da temin edebilir.

Cep harçlığı ve yemek masrafı

Ev sahibi kuruluş sizlerin kişisel harcamalarınız için kullanacağınız bir cep harçlığı ödemektedir. Bu ödeme miktarı ülkeden ülkeye değişmekte ve günlük olarak hesaplanmaktadır. Benim katıldığım ESC progrramında 2023 yılı Ocak-Şubat ayı arası Portekiz’de bizlere günlük 4 Euro olmak üzere 40 günlük 160 Euro cep harçlığı ödenmişti.

Ev sahibi kuruluş yine sizlerin seyahat, konaklama, ulaşım, cep harçlığı gibi masraflarınızı karşıladıktan sonra 3 öğün yemek masrafınız için de günlük olacak şekilde bir ödeme yapar. Bence eğer şanslıysanız bazı projelerde ev sahibi kuruluş sizlere ödeme yapmak yerine 3 öğünü belirli restoran, yemekhane gibi yeme-içme alanlarda veya doğrudan gönüllü evine ofise yemek getirme gibi yemek ihtiyaçlarınızı doğrudan karşılar. Benim katıldığım ESC’de günlük 5 euro yemek masrafı için ödeme almıştık.

Ödeme yöntemleri ev sahibi kuruluşlara göre değişiklik gösterebilir. Benim katıldığım ESC programında ev sahibi kuruluş 4 Euro cep harçlığı ve 5 Euro yemek masrafı ödemelerini günlük 9 Euro olmak üzere 40 günden toplam 360 Euro olarak hesapladı. 15 Eurosu depozito olarak son gün ödendi. Bunun sebebi olarak evde bulunan ve bana verilen yorgan, yastık, havlu gibi kişisel eşyaların eksik olma durumunda depozitodan kesileceği söylendi. Kalan 345 Euro’nun yarısını ilk gün kalan yarısını da projenin ortalarında nakit olarak aldım.

Vize desteği

Vize ve oturma izni masraflarınız projede belirtildiği sürece karşılanmaktadır. Son günlerde yer alan kısa dönem gönüllülük projelerinde gördüğünüz üzere vizesi olan veya yeşil pasaportu olan katılımcıların arandığını fark etmişsinizdir. Bazı projelerde vize masrafı karşılanmadığı için ve vize alma süreci ülkemiz adına her geçen gün zorlaştığı için gönderici kuruluşlar da vize sürecini riske atmak istememektedir. Bu nedenle bordo pasaportlulara tavsiyem önce vize istemeyen Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Sırbistan, Karadağ gibi ülkelerde gerçekleşen gönüllülük programına başvurmanız veya Birleşik Krallık gibi yeşil-bordo pasaport fark etmeksizin tüm Türk Vatandaşlarının vize alması gereken ülkelere başvurmanız olacaktır.

Vize masrafları, bize başvuru ücreti, çeviri ücretleri, aracı kurum masrafları gibi birçok masrafı kapsamaktadır. Ayrıca vize başvurusu için yapmanız gereken sağlık sigortası, almanız gereken uçak, tren, otobüs biletleri de karşılanmaktadır. Seyahat masraflarında olduğu gibi ücretini ödediğiniz hiçbir şeyin fatura, dekont, fiş, bilet vb. orijinallerini kaybetmemeniz gerekmektedir. Size tavisyem hepsini güvenli bir alanda saklayıp tüm dökümanların fotoğraflarını ve fotokopilerini çekmeniz olacaktır.

Sağlık sigortası

ESC projesi kapsamında sizlere bir sağlık sigortası ücretsiz olarak yapılır. Gönderici ev ev sahibi kuruluşlarınız tarafından yapılan işlemler sonucu size yapılmış sağlık sigortası vize başvurusu için de oldukça önemlidir. Proje boyunca çeşitli hastalık, yaralanma, kaza vb. durumlarda anlaşmalı hastanelere gidebilmeniz ve ücretsiz bir şekilde faydalanma hakkınız bulunur. Benim yaptığım ESC projesinde gönüllü evinin çoğu hastalanmış ve sigorta sayesinde ücretsiz muayne ve reçetede yer alan ilaçların temininden faydalanma fırsatı elde etmiştik. Ücretsiz muaynenin ardından reçete ve aldığımız ilaçların faturası ile ilaçların geri ödemesini de almış olduk.

Dil desteği

ESC programında gideceğiniz ülkede faaliyet dili proje bilgileri arasında yer almaktadır. Çoğunlukla faaliyet dili İngilizce’dir. Çok az da olsa bazı durumlarda gittiğiniz ülkenin dilini iyi bilmeniz istenebilir. Örnek olarak Almanya’da iyi derecede Almanca bilmek, Fransa’da iyi derecede Fransızca bilmek gibi dil şartları bazen gönüllülerden istenen şartlar arasında yer alabilir.

Gittiğiniz ülkenin dilini bilme şartı aranmayan projelerde ise sizin gönüllülük faaliyetleri sırasında, faaliyet dışı sosyal hayatınızın kolaylaşmasında ve gittiğiniz ülkenin kültürel değerlerini öğrenmeniz için ev sahibi kuruluş tarafından size ücretsiz bir dil eğitimi sağlanır. Dil desteğinin verilme şekli projeye göre değişmekte olup  yerel gönüllüler, gençlik çalışanı veya özel eğitmenler ve dil kursları tarafından bu eğitim sağlanabilir. Portekizde yaptığım ESC boyunca tüm gönüllülere haftanın 2 günü toplam 4 saat Portekizce dersi desteği sağlandı. “Merhaba, Günaydın, Nasılsın, Bir ekmek alabilir miyim?” gibi günlük konuşma üzerine ağırlıklı aile terimleri, sayılar, renkler, hayvanlar gibi çeşitli şeyler öğrenme fırsatı buldum.

Çeşitli faaliyet, internet vb. destekleri

Kısa dönem projelerinde sıklıkla karşılaşmasak da özellikle uzun dönem projelerinde gönüllülerin sosyal hayatı için bir sosyal faaliyet kartı gibi bir ödeme sağlanabilmektedir. Ayrıca çoğu uzun dönem projelerinde aylık olarak iletişim ve internet için yerel sim kartı sağlanmaktadır. Benim katıldığım kısa dönem ESC projesinde çeşitli destekler almadım ancak çok uygun fiyata aylık sim kartını kendi cebimden ödedim. Ayrıca ev sahibi kuruluş tarafından bazı dönemlerde çeşitli gıda destekleri aldık.

ESC BAŞVURU ADIMLARI           

Erasmus+ programları ile yurt dışını keşfetmek ve kendini geliştirmek isteyen gençlerin başvuru aşamasından kabul alma aşamasına kadar en zorlandığı program hiç şüphesiz ESC diyebiliriz. Peki kabul alanlar nasıl kabul alıyor diyorsanız, çok haklısınız bu nedenle daha önceden kabul almış ve harika bir gönüllülük süreci geçirmiş biri olarak birkaç tüyo vermek isterim.

ESC projeleri bulmanın da başvurmanın da birçok yolu var. Öncelikle sitemizde yer alan ESC projelerini (yazı bu linke yönlendirilmeli https://yurtdisibileti.com/category/esc/)inceleyerek size uygun olanı bulabilir ve ESC başvurma rehberimiz ile kolayca başvurabilirsiniz.

Birçok ESC projesinin yer aldığı ve gönüllü ülkeler arasında Türkiye’nin yer aldığı ESC projelerine başvurmak için European Youth Portal olarak adlandırılan Avrupa Gençlik Portalı’na kaydolarak ilk adımı tamamlamalısınız.

EUROPEAN YOUTH PORTAL KAYIT ADIMLARI

European Youth Portal için Türkçe ve İngilizce gibi birçok dil seçeneği bulunmaktadır. Ancak Türkçe seçtiğiniz zaman her şeyin çevrilmediğini ve çevirilerin de çok doğru olmadığını gözlemleyeceksiniz. Size tavsiyem İngilizce olarak devam edip İngilizce’de yetersiz olduğunuzu düşünüyorsanız veya emin olmak istiyorsanız çeviri motorlarını kullanmalısınız.

Öncelikle European Youth Portal (yazı bu linke yönlendirmeli (https://youth.europa.eu/solidarity_en) ekranında yer alan “I am a young person” başlığında yer alan “Register/Login” üzerinden kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

“Register/Login” e tıkladıktan sonra karşımıza giriş sayfası gelmekte. Bu sayfada ne yazık ki  Türkçe seçeneği bulunmadığı için yine çeviri motoru kullanmaya devam edebilirsiniz. Daha önceden bir hesap oluşturduysanız e-posta ile giriş yapabilirsiniz. Daha önce hiç kaydolmadıysanız altta yer alan “Create an account” a tıklayarak kaydolma sekmesine ulaşabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Kaydolma sekmesinde Ad, Soyad, e-mail bilgilerinizi girdikten sonra şifre oluşturma ekranına ulaşabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Daha önceden hesabınız varsa ancak profilinizi düzenlememişseniz giriş yapıp “Ana Sayfa” ya yönlendirileceksiniz. Sağda bulunan “Profilim” e tıklayarak profilinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Profil oluşturma sayfasında karşımıza kişisel bilgileriniz, ESC için gerekli bilgiler gibi farklı bilgilerinizin içereceği sekmeler yer alıyor olacak. Buradaki bilgileri dikkatli bir şekilde doldurmalısınız.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Kişisel bilgilerinizi içeren bu bölgeyi doldurduktan sonra kaydetmeyi unutmayınız.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Kişisel bilgilerinizi doldurduktan sonra tüm gönüllü projelerinde yer alacak eğitim ve ek bilgileri, bildiğiniz dil ve seviyeleri, Europass CV‘nizi ve projelere uygunluğunuzu ve hangi projelere ilginiz olduğunu doldurup işaretlemelisiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY
ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Ardından gönüllülük projeleri için diğer ek bilgileri doldurmalısınız. Ülke tercihlerinizi işaretlemeli ve daha önce yaptığınız gönüllülük faaliyetleri ile neden gönüllü olmak istediğinize dair kısa bir metin yazmalısınız.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Son olarak Mesleki Projeler için ülke tercihlerinizi, ne tür mesleki projelere katılmak istediğinizi işaretleyip neden mesleki bir projeye katılmak istediğinize dair kısa bir metin hazırlamalısınız. Her aşamada girdiğiniz bilgileri kaydetmeli ve kontrolünü yapmanızı öneririm.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Son olarak gizlilik ve profil görünürlüğü hakkında bildirim ve sözleşmeleri okuyup kabul ettiğinize dair onaylarınızı işaretledikten sonra kaydedip profilinizi tamamlayabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Hesabımı sil seçeneğini seçtiğinizde ise girdiğiniz tüm bilgileri yeniden girmek zorunda kalacaksınız bu nedenle dikkatli bir şekilde hesabınızı silmeden başvurabileceğiniz projeler sayfasına ulaşabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

EUROPEAN YOUTH PORTAL PROJE BULMA VE BAŞVURMA ADIMLARI

European Youth Portal’da profilimizi tamamladığımıza göre artık gönüllü ülkeler arasında Türkiye bulunan projeleri araştırıp başvurabiliriz. Bunun için sizlere önerim “Ana Sayfa” da yer alan “Opportunuties” e tıklayarak size uygun projeleri bulabilirsiniz.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

“Opportunities” sekmesinde yer alan fırsatları ülke, proje konusu, proje türü, başlangıç ve bitiş tarihi gibi birçok eleme yöntemiyle kendinize en uygun projeleri bulabilirsiniz. Buradaki arama motoru sayesinde sınavlarıma denk gelmeyen, tarihleri ve konusu bana en uygun projeleri eleyerek seçilme şansımı arttırabiliyorum.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Tarihi uygun bir proje bulduktan sonra proje ek bilgilerini görmek için projeye tıklamalısınız. Ardından projenin uygunluğuna emin olduysanız “Başvur” a tıklamalısınız.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Bazı projelerde 500-1000 kelimelik bir motivasyon mektubu yazmanız beklenir. Motizasyon mektuplarında projeye olan uygunluğunuza dair birkaç cümle yer vermelisiniz. Kendinizi tanıtmayı, neden o projeye başvurduğunuzu, projeye neler katabileceğinizi ve projelerden neler öğrenmek istediğinizi açıklamalısınız. “Gönder” e bastıktan sonra proje başvurunuz gerçekleşmiş olacak.

ESC GÖNDERİCİ KURULUŞ

ESC projeleri gönderici kuruluş, gönüllü ve ev sahibi kuruluş arasındaki iletişim ile birlikte ilerleyen bir gönüllülük programıdır. Bu nedenle European Youth Portal’da bulduğunuz bir projeye başvurmak ve katılmak için bir gönderici kuruluş bulmalısınız. European Youth Portal’da yer alan Akredite Kuruluşların Listesi (bu yazı bu linke yönlendirilmeli https://youth.europa.eu/volunteering/organisations_en) üzerinden Türkiye’yi seçerek başvurduğunuz projeye bir gönderici kuruluş bulabilirsiniz. Listenin belli aralıklarla güncellendiğini hatırlatır listede yer alan kuruluşların akreditasyonun sürüp sürmediğini kuruluşa sorarak mutlaka teyit etmenizi öneririm.

Seçtiğiniz gönderici kuruluşa kendinizi tanıtan, nerede yaşadığınızı, eğitim durumunuzu, Gençlik Portalı üzerinden bulduğunuz projenin detayını, projeye neden başvurmak istediğinizi açıklayan kısa bir metin ile birlikte Motivasyon Mektubu ve Europass CV’nizi içeren bir mail atabilirsiniz.

Ayrıca ESC gönderici kuruluşu olarak görev alan birçok dernek ve kurumun kendi ESC projeleri bulunmaktadır. Bu dernek ve kurumları yakından takip ederek başvuru formlarına ulaşmalı, uygun bir motivasyon mektubu ve Europass CV ile projelere başvurmalısınız.

ESC PROJELERİ HAKKINDA HER ŞEY

Yurtdışında Uygun Fiyatlı İnternet Uygulaması için tıklayınız ( 3 Dolar İndirim Çeki İçerir )

İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız

WhatsApp grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız


Like it? Share with your friends!

184
184 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Zeynep Ezgi

Zeynep Ezgi

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir