Yurtdışında Görülmesi Gereken 10 Heykel


199
199 points

 Yurtdışında Görülmesi Gereken 10 Heykel

Ya biz bir şey arıyoruz da böyle Avrupa Turu, Fransa,

İspanya falan azcıkta  fakir işi olsun ya,

azcıkta biz gezelim…

Fakirin yüzü güler mi ? Baştan söyleyeyim bu yazımda şimdilik fakir işi seyahat yolları yok. Oldu da yolun düştü diyelim gitmişken görmen gereken bir kaç heykelden bahsedeceğim  sonrasında benim kafama göre takılacağız. Hadi o zaman başlayalım. Şarkıya değil yazıya :d

1) Özgürlük Anıtı – New York, Amerika ( Dikkat, Dikkat her an kafanıza elindekini geçirebilir!)

 Yurtdışında Görülmesi Gereken 10 Heykel

Bu heykeli herkes biliyor kardeşim derseniz, Ne olur ne olmaz, unutursunuz,  insta’ ya post atmazsanız:( Mazallah eşi dostu görümceyi ben Amerika’ ya gittim diye çatlatamazsınız diye koyuyorum.. Tabii şöyle ufak hikayesine de değinelim. Ortamlarda satarsınız. Malum devir kendini pazarlama devri..

Yıl 1860 Osmanlı; ünlü Fransız heykeltraş Bartholdi’ den Süveyş Kanalı girişine koymak için heykel sipariş ediyor. Bizim Bartholdi ise  demirden kocaman kadın yapıyor. Bizimkiler de tövbe haşa haram

( ironi) diyerek siparişi iptal ediyor. İşin şakası bir yana bunu o günün koşullarını düşünerek anlamlandırmalıyız. Sonrasında ise bizim kızı görücü beğenmedi diye depoya kaldırıyorlar. Derken bir gün  Fransa halkı adına  Amerika’nın kuruluşunun 100. yılı için Amerika’ ya hediye ediliyor. Hayda Urfalı Zeyno oldu sana New Yorklu Zeyna. Kıssadan hisse bunlar ameriganın oyunu ameriga bizi kıskanıyor….

2) Kurtarıcı İsa – Rio de Janeiro, Brezilya

(Eğer bu memlekete yolunuz düşerse festival zamanını yakalamanızı öneririm. Tam bir görsel şölen. )

Dünyanın yedi harikasından biri olan Kurtarıcı İsa Heykeli projesi Brezilya’nın 100. yılı için başlatılmış, tasarlayan kişi, Heitor da Silva Costa. Hayata geçiren kişi de beş yıl süresince bu heykel üzerinde çalışan Fransız heykeltıraş Paul Landowski’ dir. ( Fransızlar biliyor bu işi ya)  Heykel Kurtarıcı İsa ile olduğu gibi, birden fazla anlam taşıyabilir – haç işareti sonsuza dek bir dağın tepesinde, çarmıha gerilmenin hatırlanması, Tanrı’nın ışığının yansıması, Tanrı’nın güçlü, sevgi dolu ve affedici insan yüzü, ve bir topluluğun, günümüzün bir tanrısı tarafından kutsanması. Hıristiyanlar için, İsa Mesih’in heykeli bir sembolden daha fazlası olabilir. Kurtarıcı İsa heykeli, Rio de Janeiro’nun bir Hıristiyan şehri olduğunu dünyaya duyurur. ( Gerçi bu avrupai İsa dayatmasından yola çıkarak sakın sarışın renkli gözlü olduğunu düşünmeyin. İsa Orta Doğuluyu. Yapılan bazı araştırmalar siyahi de olabileceğini söylüyor.)

3) Düşünen Adam Heykeli – Paris, Fransa

Rodin’in eseri olan ve kopyalarından birinin de İstanbul Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde bulunan heykeldir. Eserin  kopyası sadece İstanbul’da  değil; felsefeyi temsil ettiği düşünüldüğünden, Avrupa’nın pek çok ülkesindeki üniversite bahçelerinde bulunmaktadır. Düşünen Adam heykelinin orijinali ise Rodin Müzesi’nde sergilenmektedir.

4) Büyük Gize Sfenksi – Kahire, Mısır

M.Ö. 2620 – 2500 yılları arasında, dönemin ruhbanları tarafından yontularak yapılan, bütün tanrıların başı olarak görülen Sfenks’in heykeli dünyadaki en büyük tek taş heykeldir.

 

5) Nehrin İnsanları – Singapur, Singapur

Yer Adana, konum süs havuzu yavrucaklar napsınlar suya atıveriyorlar kendilerini.

6) Yoldan Geçenler Heykeli – Wroclaw, Polonya

Kardeşim hızlı yürü? Yahu kime diyorum bir yol ve yol diyecekken kendimizi hop Polonya da bu heykelle karşı karşıya buluyoruz.

Jerzy Kalina tarafından yapılan heykel, siyasi bir olayın tasviridir. Sanatçı, 1981 yılında yürürlüğe giren askeri yasaların ardından kaybolan insanların hikayesini sembolleştirmiştir. 2004 yılında yapılmış olan heykel, çağdaş sanatın dünya çapındaki en önemli eserlerinden biri olarak da tanımlanır.

7) Kalıplardan Çıkmak Heykeli – Philadelphia, Pennsylvania, Amerika

Zenos Frudakis eseri olan Kalıplardan Çıkmak heykeli, dünyanın en çarpıcı eserleri arasında adından söz ettiriyor.

Duvarlarını yıkan, kalıplarını kıran insanları tasvir eden eser, açık alanda sergileniyor. Hazır oralara kadar gitmişken yanında bir bağdaş kurup bir foto patlatmalısınız.

8) Siyah Hayalet – Klaipeda, Litvanya

Memel Kalesi yakınlarında bulunan ve elinde fener taşıyan bu iki metrelik bronz heykel Svajunas Jurkus ve Sergejus Plotnikovas‘ın ortak çalışması.

Kara hayalet anlamına gelen heykel eski bir halk hikayesine dayanıyor. Kale muhafızlarından birine görünen bu hayalet onu daha çok tahıl ve kereste depolamaları gerektiği konusunda uyararak ortadan kayboluyor.

 

 

9) Tian Tan Buddha Heykeli – Hong Kong, Çin

Ah bu dağlarda kar olsaydım olsaydım diyen buda ablamızın ibretlik hikayesi:d

Dünyadaki en büyük oturan Buda heykeli olan Tian Tan, 1993 yılında Lantau Adası’ndaki Ngong Ping Te gösterime açıldı.  “Boş Boş oturmasın, ver eline fasulye kırsın.” diyen teyzem sakin ol. Bu hanımefendi doğa, insanlar ve inanç arasındaki ilişkinin sembolü olarak tanınmaktadır. Sadece karşıdan bakabileceğiniz gibi, 270 basamak tırmanarak fazla kliolarınızdan arınıp heykeli yakından da görebilirsiniz:d

10) Gezginler Heykeli – Marsilya, Fransa

Baştan söyleyeyim  Şeyma Subaşı’ nın heykeli unutulmuş… Bu heykeli sona bırakmamın sebebi bir cadde düşünün yürüyorsunuz. Aslında herkesin içinde bir şeyler eksik( Anladım bir çoğunuzun cebinde dolar eksik)  o donuk bakışların altında derin bir eksiklik var kiminin sevgi, kiminin huzur ve bir çoğunun mutluluk. Değerli gezgin ve gezgin olmaya aday okurlarım. Seyahatleriniz sırasında eksik olan parçalarınızı keşfetmeniz dileğiyle tekrardan görüşmek üzere.

BONUS:

Vicissitudes – Lanzarote, İspanya

Bu ilginç su altı heykeli Jason deCaires Taylor imzasını taşıyor ve bir su altı parkının parçası. Farklı etnik kökenden çocuklar daire oluşturarak el ele tutuşuyor. Heykel birlik, devamlılık ve adaptasyon gibi konuların altını çiziyor.

 Yurtdışında Görülmesi Gereken 10 Heykel

Yurtdışında Uygun Fiyatlı İnternet Uygulaması için tıklayınız ( 3 Dolar İndirim Çeki İçerir )

İnstagram grubumuza üye olmak ve anlık bildirim almak için tıklayınız

İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız

Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız


Like it? Share with your friends!

199
199 points

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
İlayda Kaplan

İlayda Kaplan

0 Yorumlar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir