İsrail Seyahat Rehberi
Herkese merhaba,
Geçenlerde İsrail konusunda buradan yardım istiyordum. Şimdi ise size 3 gece 4 günlük seyahatimizin detaylarını anlatmak istiyorum görsellerle birlikte.
Genel uyarıyı baştan yapayım, verilen tutarlar kimileri için uygun kimileri için pahalı gelebilir. Benim amacım tamamen objektif bir şekilde nelerle karşılaşabileceği ve cebinizden minimum ne kadar çıkabileceği üzerine. Toplamda Tel-Aviv ve Kudüs’ün olduğu iki şehirlik bir rota belirledik. Ben ve eşim yanımıza 600 dolar aldık. Bunun yanında garanti olması açısından yanımıza belli bir miktar daha koyduk tabii ama ana para 600 dolar idi. Ve bunun içerisinde konaklama ve ulaşım da dahil olacak şekilde hesapladık. Bu arada unutmadan güncel olarak bir şekel 5,26 Türk lirasına denk geliyor. Biz hava güneşli olursa denize de gireriz diye düşündük ama yağmurlu oldu şansımıza. Nisan sonrası gelecekler bikinileri ve şortlarını alsınlar yanlarına. Tüm kısımları şimdi başlık başlık alacağım.
İsrail Seyahati Vize Süreci
Başlıklar
Öncelikle İsrail’e seyahat etmek isteyen herkes konsolosluğun web sitesinden randevu almak zorunda. Randevu bulmak pek kolay olmayabiliyor. Benim kişisel tavsiyem kesinlikle 2,5 ay öncesinden randevu tarihini almak. Biz şans eseri alabildik, yoksa gidemeyecektik. Vizenin herhangi bir ücreti bulunmamakta ve bir hafta içerisinde çıkıyor. İstanbul’da Yapı Kredi plazanın içerisinde. Ankara’da ise mail yoluyla randevunun verildiğini okudum.
İstanbul için randevu linki: https://consularappointment.mfa.gov.il/schedulingsite/…
İsrail’de Konaklama
İsrail için belki de en pahalı gider kalemi maalesef ki konaklama. Biz Tel-Aviv’de sahil kenarında güzel bir hostelde kaldık. İsmi “The Spot Hostel”. Üç gece için yaklaşık olarak 948 şekel ödedik. Çift kişilik odaydı ve azami tüm ihtiyaçları karşılıyordu. İçine kahvaltı da dahildi. Dolar hesabıyla yaklaşık olarak 250 dolara tekabül ediyor. Konaklamayı çok çok önceden halletmenizin size büyük maddi kazanç sağlayacağını düşünüyorum.
İsrail Uçak Bileti
Yıllardır Pegasus ile uçuyorum ve yine onun sayesinde farklı bir ülke gördük. Biletimizi Eylül’de kampanyadan aldık. Ben dönüşte 20 kg bagaj hakkı ile 1344 TL’ye aldım. Eşim de süper eko biletle 1085 TL’ye aldı biletini. Bu fiyatlara şu an İzmir’e bile zor gidiliyor İstanbul’dan.
İsrail Seyahat Rehberi – Ulaşım
Tel-Aviv içerisinde tek yön otobüs bileti 6 şekel. Eczanelerde ve istasyonlarda sattıkları yeşil renkte Rav-Kav denilen bir ‘akbil’ kartları var. Dolum yerlerinde yükleme yapabilirsiniz ve tek kartı birden fazla kişi için kullanabilirsiniz. Kart alış bedeli de 5 şekel unutmadan söyleyeyim. Yalnız bu kart Kudüs’teki tramvay içerisinde sadece tek kişi için geçerli. Eğer tekrar basmaya çalışırsanız almıyor ve tramvaylarda kontroller var. Yakalanırsanız iyi bir ceza alırsanız. O yüzden Kudüs için kişi sayısı kadar bu karttan çıkarmanız gerekiyor. Otobüs biletleri dışında Tel-Aviv-Kudüs arası yaklaşık 35 dakikalık bir seyahat söz konusu. Tek yön gidiş bileti 24 şekel. Gidiş geliş 48 şekele iki şehir arası gidip gelebiliyorsunuz. Trenler çok rahat ve güvenli. Trenler için birçok istasyon var, biz bize yakın olan Ha’Hagana tren istasyonunu kullandık. Bu arada Tel-Aviv-Kudüs arası bir durak da Ben-Gurion havalimanı. Dönüş için aklınızda olsun. 9 şekel havalimanı ücreti. Son olarak, ben yine Maps.me uygulamasını kullandım. Gideceğimiz yerlerin haritasını önceden indirip, üstünde gideceğimiz yerleri işaretledim. Herhangi bir telefon hattı almadık, ihtiyaç da duymadık açıkçası.
İsrail Seyahat Rehberi Yeme-İçme
Bu kısım çok kişisel bir kısım. Biz açıkçası kendimizi kısmadık fakat bir konuda net kararımız vardı. O da restoranlara oturmamak. Çünkü restoranlar genel bağlamda bir akşam yemeğini 80-100 şekel arasında fiyatlandırıyor. Bu da tek öğünün kişi başı 500 lira olması demek. Bunun yerine daha öncesinde falafel, humus vb. geleneksel yemekler için en ünlü yerleri haritamıza ekledik. Humus için özellikle Tel-Aviv’de Old City’nin olduğu bölgenin biraz yukarısındaki “Abu Hassan”ı öneririz. Ben çok keyif aldım yerken. Bunun dışında hostelin olduğu bölgede uzun bir sahil şeridi var, orada “Sherry Herring” denen bir mekan var pazarın içinde. Ringa balığını sandviç olarak satıyorlar. Teki 49 şekel. Oldukça lezzetliydi. Denenebilir. Şakşuka deneyemedik. Bir türlü fırsat olmadı. Falafel için ise Carmel Market’e 400-500 metre uzaklıkta “Falafel HaSharon” denedik. Çok keyif aldık. Carmel Market’te birçok sokak yemeği yapan yer var. Patates kızartmasını bir çubuk üzerine koyan bir yer vardı. İlginizi çekebilir fakat bence bir numarası yok. Bunun haricinde Carmel pazarının içerisinde kesinlikle pazarlık yapın. Halk Türkiye’den gelenleri özellikle seviyor. Bizlere depremi sordular, üzüntülerini paylaştılar. Türkiye’den geldiğimizi söyleyince birçok üründe indirim yaptılar.
Halk ve Exchange Ofis Konusu
İsrail ve İsrail halkı deyince belki aklınıza belli yargılar geliyor olabilir fakat halk oldukça dostane bir hava içerisinde bizlere karşı. Yukarıda da bahsettiğim gibi hem deprem konusunda bizlerin durumunu sordular, hem yaklaşımlarında hep kibarlardı ve genel olarak birçoğu Türkiye’de bulunduğu için sohbet etmeyi çok seviyorlar. Pazarlık da yapmaya açıklar. 40 şekel tutan ürünleri 25 şekele aldığımız durumlar oldu. Yanınızda nakit olarak dolar veya euro getirmeniz gerekli. Havalimanında çok az bir miktar çevirmeniz yeterli olur. Biz bilmediğimizden, fazla bozdurduk ve zarar ettik biraz. Carmel market civarında bir Exchange ofis var, orada oranlar gayet iyi fakat 100 dolar altında 5 şekel komisyon alınıyor. O yüzden bozduracaksanız eğer ona göre bozdurun.
İsrail Seyahat Rehberi Kudüs
Benim kişisel olarak en çok etkilendiğim yer oldu Kudüs/ יְרוּשָׁלַיִם/ القُدس. Bir diğer ismiyle Yeruşalim. Gitmeden önce biraz okuma yapmıştım ama çok eksik kaldı okumalarım. Keşke daha fazla araştırsaydım dedim. Kutsal Kabir Kilisesinden (Yeniden Diriliş Kilisesi) Kubbet’üs Sahra’ya, Ağlama Duvarı’ndan Mescid-i Aksa meydanına her yönüyle inanılmaz bir nokta. Yahudilerin, Müslümanların ve Hristiyanların ortak kutsal noktası. Bu da haliyle bu yeri oldukça çatışmalı hale getiriyor. Biz gittiğimizde herhangi bir gerilim yoktu. Sadece Mescid-i Aksa’ya giden yolda küçük bir gerilim yaşadı İsrail askeri ve Arap bir vatandaş. Hristiyan ve Yahudi merkezlerine her dinden insan kabul ediliyor. Fakat Müslüman bölgesine sadece Müslümanlar alınıyor. Kadınlar için bazı şartlar var, onları kendiniz araştırabilirsiniz. Müslüman bölgesine girebilmek için Türk pasaportu veya kutsal kitaptan bir sure okumanızı istiyorlar. Bunun sonucunda girebiliyorsunuz. İsa ve Muhammed peygamberlerin göğe yükseldiğine inanıldığı iki bölge de Kudüs’te. Aynı zamanda İsa peygamberin çarmıha gerilme sürecinin tüm aşamaları ve kabrinin bulunduğuna inanıldığı kilise de burada (Yeniden Diriliş Kilisesi). Bu kiliseyi de okuduğuma göre, sabahları bir Müslüman aile açıyor akşamları da diğer bir Müslüman aile kapatıyor. Yahudiler ve Hristiyanlar arasındaki çatışmadan dolayı bu kararı Osmanlı alıyor. Kudüs bunların dışında Modern Kudüs ve Eski Kudüs olarak ayrılıyor. Eski Kudüs’ün içerisinde birçok Osmanlı ismi, ki biz bunu Tel-Aviv’de de gördük, karşılaşabilirsiniz. Bu da ayrı bir hissiyat kattı bizlere. Yalnız Eski Kudüs de çok büyük bir alan. Elinizde bir harita olması ve önceden araştırılmayla gidilmesini öneririm.
İsrail Seyahat Rehberi Havalimanı ve Şabat Olayı
Tel-Aviv’de, Kudüs ve Tel-Aviv’in tam kesişim noktasında bulunan Ben-Gurion Havalimanı bulunmakta. Biz Cumartesi günü sabah 9’da indik. Burası çok önemli çünkü Cuma günü öğleden sonra başlayıp, Cumartesi akşam 9’a kadar Yahudilerin kutsal olarak kabul ettiği bir Şabat süreci var. Niye önemli çünkü toplu taşıma maalesef çalışmıyor bu süreçte. Tek opsiyonunuz taksiye binmek. Bizim büyük bir korkumuz vardı çünkü çok ekstrem fiyatlar duyuyorduk. Üç arkadaş bir taksi bulduk ve 150 şekele anlaştık. Oldukça ucuza kapatmış olduk bu şekilde ve yarım saat içinde hostele ulaşmıştık. Pazarlık yapmayı deneyin lütfen. Bizim taksici Türkiye’yi seviyordu biraz da İspanyolca muhabbet edince ortam iyice şenlendi. Kendisi İspanyol Ladino dilini konuşuyordu.
Gelelim havalimanı konusuna. Girişi nispeten kolay, çıkışı ise bence baya rezillik olan bir havalimanı burası. Girişte uçaktan indikten sonra içe doğru ilerleyince bir kuyruk göreceksiniz. Bu kuyruğa mutlaka girin ve mavi renkli bir turistik kartı alın. Pasaportunuzu ve uçuş bilgilerinizi göstermeniz gerekiyor. Bu kartı tüm seyahatiniz boyunca yanınızda tutmanız gerekiyor. Havalimanından çıkışta da ihtiyacınız olacak. Daha sonrasında polis kontrolüne giriyorsunuz ve iki üç sorudan sonra ülkeye giriş yapıyorsunuz.
Gelelim çıkış konusuna. Ekşi sözlükte okuduğum tüm yorumlarda havalimanına en az üç saat önceden gelinmesi ile ilgili tavsiyeler vardı. Bu havalimanı zaman zaman saldırılara maruz kaldığı için İsrail devleti bu havalimanını birçok aşamadan güvenli hale getirmeye çalışmış. Havalimanına ulaştıktan sonra inanılmaz uzun bir yolcu kuyruğu görüyorsunuz. “Security control” denen bir protokol bu. Uçuşunuzun neresi olduğuna göre sizi ayrı sıralara yönlendiriyorlar. Biz tam olarak 1,5 saat bu kuyrukta bekledik. Eğer geç gelseydik uçağı kaçırırdık diye düşünüyorum. Süreç burada bitmiyor, sıra size geldiğinde birçok soru soruyorlar-mış. (Biz yaşamadık ama yanımızdaki yalnız bir Türk gezgine yarım saat soru sordular). Biraz oradaki memurun tutumuna da bağlı aslında. Kısa boylu bir erkek var. Ona denk gelmeyin. Kadınlar daha kısa tutuyordu. Süreç tamamlanınca bagajlarınıza bir kod takıyorlar ve bagaj bölümüne ilerliyorsunuz. Orada ise eşim ve beni aynı sıraya alırken, kadın arkadaşımızı başka bir sıraya yönlendirdiler. Bu bizi endişelendirdi. Sonradan öğrendik ki o arkadaşımızın tüm bagaj içini özel bir çubukla taramışlar. Makyaj malzemelerinden kirli çoraplara kadar tüm detaylarla taramışlar. Böyle bir durum yaşarsanız endişelenmeyin lütfen. Sonrasında ise pasaport kontrolünden geçip Duty Free kısmına gelebilirsiniz. Beni paniklettirdi bu süreç yalan söylemeyeyim ama nihayetinde ülkeye döndük.
Sevgiler ve iyi yolculuklar herkese
YAZAR : ONUR AYGÜN
İnstagram Hesabımızı Takip Etmek Projelerden Haberdar Olmak İçin Tıklayınız
Erasmus+ Projeleri İçin Tıklayınız
Seyahat Rehberleri İçin Tıklayınız
Projelerden anında haberdar olmak için Telegram Hesabımız
0 Yorumlar